Лихвите няма да падат

На пазара на банковите кредити поевтиняване не се очаква. Лихвите ще запазят своите нива, заяви пред БНР заместник-председателят на Асоциацията на банките в БългарияВиолина Маринова.

Тя опроверга твърденията на финансови анализатори, според които новият закон за кредитите предлага изгодни възможности за рефинансиране на съществуващите ипотечни кредити.

Според Маринова индексите на лихвените проценти за междубанковите заеми като Euribor, Libor и Софибор няма да стоят а сегашните дъна и ще тръгнат нагоре, повдигайки и цените на кредитите със себе си.

Маринова посочи, че възможността за рефинансиране означава, че трябва да покриват всички останали съпътстващи разходи по учредяване на ипотека, защото този кредит е задължително с обезпечение недвижим имот.

А възможността стойността на жилището, служещо за обезпечение, да покрива целия заем, независимо от пазарната цена на имота, ще накара банките да искат от длъжника да участва с повече собствени средства. Това е единственият начин да се намали риска с оглед на дългия срок на жилищните кредити, достигащ 30 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *