Лихвите по депозитите стават все по-ниски

И през април продължава тенденцията на спад на лихвите по депозитите, като средната годишна доходност по спестяванията в левове достига рекордно ниските 1.61%. Тези в евро са с лихва средно от 1.31 на сто. Това показват данните от лихвената статистика на БНБ, публикувани в петък.

Малко повишение има на доходността при депозитите на бизнеса, но спестяванията в левове продължават да носят под 1% годишно.

Започналата още през 2009-2010 г. тенденция за намаляване на доходността по депозитите, които банките привличат от домакинствата и от бизнеса, през последните месеци осезаемо се ускори, съобщава „Капитал daily“. Основната причина за това е главоломното нарастване на спестяваните пари в системата на фона на замръзнал пазар на кредити. Така банките няма накъде да насочат тези средства, а това изяжда печалбите им и тласка надолу предлаганата доходност по тях.

През април левовите депозити на фирмите продължават да им носят под 1% годишна доходност – 0.98%, а лихвите по вложенията в евро достигат 1.11%. По наблюдения на финансовия портал „Моите пари“ общо седем банки са понижили лихвите по депозитните си продукти през април.

През април статистиката на БНБ отчита лек ръст на лихвите по кредитите за домакинствата и за бизнеса.
Потребителските заеми в левове поскъпват с 0.05 процентни пункта (пр.п.) до 10.56%, а оскъпяването по тези в евро е с 0.32 пр.п. до 8.19%. Ипотечното финансиране в европейската валута също е малко по-скъпо спрямо март – 6.49% при 6.37% месец по-рано. Жилищните кредити в левове обаче продължават да поевтиняват, като лихвите по тях падат с още 0.08 пр.п. до 6.03% – стойности, каквито на пазара не е имало дори в годините на кредитния бум преди кризата.

При финансирането за бизнеса през последния месец статистиката показва поскъпване по заемите в левове – с 0.85 пр.п. до 7.20%, и поевтиняване при кредитите в евро – с 0.65 пр.п. до 7.64%.

„Не бива да смятаме, че лихвите по кредитите ще падат още две-три години. Най-вероятно следващите месеци ще има стабилизиране.“ Това коментира в неделя пред БНР Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на СИБанк. Според него спадът на лихвите по депозитите също наближава своя край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *