Лихви по кредити се върнаха на нива отпреди кризата

“Лихвите по депозитите в България постепенно ще се изравняват с доходността по срочните влогове в другите страни от ЕС”, казва Явор Ачев, мениджър на Pioneer Investments за България. Лихвите по депозитите постепенно ще падат и ще стигнат около 3% за година.

Според анализи на компанията през 2014 г. доходността по депозитите за домакинствата ще е близо 3,71%. Средната лихва по влоговете за фирмите ще е от около 1,60 на сто. Очакванията до края на тази година са доходността по депозитите за гражданите да се задържи на около 3,92%, а за бизнеса – 1,75.

В същото време поскъпването на стоките и услугите постоянно изяжда спестяванията. Изчисленията по данните на НСИ за инфлацията сочат, че средногодишната за 10 години назад е 5,28%. “Така реализираната доходност по депозитите е под процента на инфлация”, казва още Ачев. Затова прогнозата е, че спестяванията ще се насочат към доходност чрез взаимни фондове, както е станало и в другите източно европейски страни през последните години.

Искров: Иде краят на ниските лихви. Марио Драги: Далече е!

Банките трябва да внимават с по-нататъшното сваляне на лихвите по кредитите, предупреди в началото на миналата седмица управителят на БНБ Иван Искров.

Той визира засилената конкуренция между банките, която води до понижаване на нивата за нови клиенти. Целта им е по този начин да стимулират замрялото кредитиране на фона на свръхликвидността им.

Няколко дни по-късно обаче от Европа дойдоха други сигнали.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че краят на ниските лихви не е дошъл.

Излизането от сегашния период на исторически ниски лихви е твърде далече, заяви Драги на пресконференция в края на заседание по паричната политика на ЕЦБ. На него бе взето решение водещата лихва в еврозоната да бъде оставена без промяна на досегашния й исторически минимум от 0,5%.

Драги отбеляза, че лихвите ще останат на сегашното равнище, та дори и може да бъдат понижени за дълъг период.

Изявлението на Драги съвпада до голяма степен с това на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке от края на миналия месец, който също изтъкна, че не се предвижда скорошно повишение на основния лихвен процент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *