Лобист на България укрил €10 млн. данъци

Петер Хохегер, собственик на пиар компанията, която през 2008 г. взе 1,87 млн. лева от кабинета “Станишев”, за да лъска имиджа ни в ЕС, е укрил данъци от хонорари за милиони евро, пише вестник „Труд“.

Престъплението засяга пари по сделка с държавни жилища в Австрия от 2004 г., осъществена по инициатива на кумеца на Хохегер – бившия финансов министър Карл-Хайнц Грасер. Пиар специалистът и Валтер Майшбергер от Партията на свободата са получили 9,6 млн. евро. Те били консултанти по продажбата на 60 000 държавни жилища. Сделката била за общо 800 млн. евро, писа в. “Дер Щандарт”
Австрийската сметна палата е подала сигнал за нередности по сделката още през 2007 г. А скандалът се развихри този четвъртък, когато стана ясно, че прокуратурата се е заела с получените от Хохегер и Майшбергер милиони, защото не си били платили данъците за тях.
Офисът на фирмата в България съобщи, че Хохегер е в Австрия, но се оттегля от ръководството на компанията до приключване на разследването.
Когато „Хохегер Комуникационсбератунг“ сключи договора с правителството на Станишев, задачата й включваше „провеждане на кампания за укрепване на положителния имидж на България в ЕС“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *