Лозарите и винарите от Плевен на стачка срещу поредното безумие

Специалистите от единствения у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен излязоха на едночасов мълчалив протест. С лозунги „Престъпление е да бъде закрит институтът по лозарство и винарство“ и „Настояваме за бъдещето на лозарската и винарската наука“, те поискаха правителството да не приемапроекта за закриването на института и преструктурирането му в Изпълнителна агенция по лозата и виното:
„Не може едно научно учреждение, което е създало българското лозарство да бъде закрито при положение, че в неговата експериментална база се намира най-голямата ген-банка в областта на лозарството. Отделно е създадена маточна база, от която се снабдяват почти всички производители на лозовопосадъчен материал в страната. Никъде не се третира въпроса как ще бъде съхранена тази база с това национално богатство, за което са похарчени милиони.
Ситуацията е много тежка – закрива се един 100-годишен институт, който нашите деди ни повериха и ние сега ще го изпуснем, и няма да можем да го съхраним, тъй като неговите изби – голямата и малката – учебна са много тлъста хапка за някои хора.
Тук в института са създадени над 40 сорта. Миналата година са утвърдени 4 клона и 6 сорта. Не сме спрели работата през тези години, въпреки намаленото финансиране на института.”

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *