Лондон вече не е градът с най-скъпите офиси в света

За първи път от девет години Лондон загуби първото си място като градът с най-скъпите офиси в света, след като през 2008 г. беше надминат от Хонконг и Токио, се казва в доклад на базираната в Ню Йорк консултантска компания Cushman & Wakefield.
Падащите цени в английската столица и обезценяването на паунда спрямо еврото са свалили наемите на офисите в лондонския Уест Енд с 23%, до 1 403 евро за кв. м годишно според доклада на Cushman & Wakefield. За сравнение, цената в Хонконг е 1 743 евро на кв. м, а в Токио – 1 649 евро на кв. м.
Спадът в наемите и слабият паунд означава, че Лондон вече е по-достъпен за чуждестранните компании, в сравнение с последните години, според Cushman.
Световната финансова криза свали наемите в 16 на сто от най-големите градове в света, докато в същото време финансовите компании уволняваха служители и намаляваха офис площите, които наемат.
Загубите на финансовите компании, свързани с ипотечни заеми и намаления на стойността на активи, възлизат на над 1.1 трлн. долара.
Лондон вече усеща с пълна сила кредитната и банковата криза, смятат Cushman.
Цените на наемите на офис площи в Хонконг са се понижили с 4%, а в Токио с 19% през миналата година.
В проучването на Cushman & Wakefield са включени 202 града в 57 страни. Наемите през миналата година са се повишили с 3% в световен мащаб, което е най-малкото увеличение от 2004 г. насам.
В челната десетка на градовете с най-скъпи офис площи влизат още Москва, Дубай, Мумбай, Париж, Дамаск, Сингапур и средната част на Манхатън.
Дъблин пада до 15-та позиция, излизайки от топ 10 за първи път от три години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *