Лондон може да даде „заден“ за Брекзита

Лондон все още може да промени намерението си да напусне ЕС, дори и след стартиране на процедура за преговори за „развод“ с Евросъюза. Това мнение изказа пред Би Би Си човекът, който е формулирал прословутия член 50 на Лисабонския договор, цитиран от Ройтерс. Премиерката Тереза Мей обяви, че ще задейства член 50 до края на март, с което ще започне 2-годишната преговорна процедура, която трябва да приключи с формалното излизане на страната от ЕС.
Според бившия британски посланик в ЕС Джон Кер обаче, който е автор на въпросния член 50, Великобритания „може да промени намерението си в хода на тази процедура“.
„В този период, ако една страна реши, че в крайна сметка не иска да напусне ЕС, всеки ще се ядосва, че това е загуба на време. Те могат да се опитат да изтръгнат някаква политическа цена, но юридически не могат да ни накарат насила да напуснем.“
Днес лондонският висш съд трябва да се произнесе по въпроса дали Тереза Мей следва да получи одобрение от парламента, за да задейства процедурата по член 50. И двете страни по заведеното дело – ищците и правителството, твърдят, че тя е необратима, щом веднъж е задействана.
Главният прокурор Джереми Райт, който е и главен адвокат на правителството, каза пред висшия съд миналия месец, че уведомлението за задействане на член 50 – вероятно във вид на писмо от Мей – е необратимо. Но от казаното по Би Би Си от  Джон Кер, който в момента е и съветник на шотландското правителство, следва, че член 50 не е необратим. Това означава, че ако той бъде задействан, преговорите за излизане от ЕС могат да тръгнат по значително по-различен път.  Шотландският политик е категоричен,  че или парламентът, или обществото – чрез избори или чрез втори референдум – трябва да се произнесат отново по решението за напускане на ЕС в срок от 12 до 18 месеца. Той добави, че ако Шотландия гласува за независимост, тя вероятно ще получи доста бързо членство в Европейския съюз. А нагласите в родината на гайдите и карираните поли са основно положителни за сега вече самостоятелно участие в европейското семейство без благословията на Лондон.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *