Лондон не може да спре българските и румънски имигранти

Британското правителство е безсилно да спре новата фаза на имиграцията от Румъния и България, която се очаква да започне след Нова година, предупреди министърът на Великобритания по въпросите на имиграцията Марк Харпър.

Той добави, че дори британските съдилища ще отхвърлят всички мерки за удължаване на ограниченията, наложени на гражданите на двете бивши комунистически държави,когато се присъединиха към ЕС преди шест години, пише британският вестник Telegraph, цитиран от Агенция „Фокус“.

Министърът обеща обаче, че мащабът на имиграцията от Румъния и България ще бъде далеч по-малък от 2004 година, когато Полша и още седем източноевропейски държави се присъединиха към ЕС.

Лидерът на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фараж осъди твърдението на министър от британското правителство, че Кралството е юридически безсилно за ограничаването на източноевропейските имигранти на британския пазар на труда от Нова година, съобщи вестник Daily Express. Фараж каза, че министърът по въпросите за имиграцията Марк Харпър трябва да „се срамува заради безсилието на своята роля в правителството“, след като той заключи, че Кралството почти нищо не може да направи, за да спре премахването на ограниченията на пазара на труда за българите и румънците от 1 януари 2014 г.

Харпър каза, че единственият начин контролът да бъде удължен е да се поиска съгласието на самите Румъния и България за поправки в Договора от Рим.
Министърът заяви, че едностранен ход от страна на Великобритания е „просто юридически невъзможен“.

Затварянето на границите за българи и румънци е юридически невъзможно, предупреди британски министър. Ограниченията за работниците от двете страни ще бъдат отменени през януари, което означава, че те ще могат да се преместят на Острова, пише Daily Mirror.
По-рано тази седмица депутатът от консерваторите Найджъл Милс предложи достъпът на румънци и българи до британския пазар на труда да остане ограничен до 2018 г. Запитан дали това е възможно, министърът по въпросите на имиграцията Марк Харпър заяви: „Това не е юридически възможно“. Той настоя, че опасенията за наплив от имигранти са далеч от истината и че съществуват планове за ограничаване на техния достъп до социални облаги и помощи.

Няма да има масова миграция на румънци и българи, идващи във Великобритания за работа през следващата година, когато бъдат вдигнати ограниченията на пазара на труда, заяви министърът по въпросите за имиграцията. Марк Харпър заяви в първата официална оценка за вероятния поток от румънци и българи към Обединеното кралство след вдигането на ограниченията на 1 януари, че ситуацията няма да повтори масовото нахлуване на поляци отпреди 10 години, пише Guardian.

Той каза, че правителството не е безучастно относно пристигането на нови имигранти, и посочи, че този път хората е по-вероятно да се насочат към Германия, Италия и Испания, отколкото към Великобритания.
Британското правителство отхвърли твърденията, че Великобритания ще бъде връхлетяна от вълна от румънски и български имигранти, когато следващата година бъдат вдигнати ограниченията на британския пазар на труда, пише Independent.

Марк Харпър, министърът по въпросите на имиграцията, отхвърли също призивите от някои консерватори с десни възгледи за това границите на Кралството да останат затворени за гражданите на България и Румъния за още пет години, като предупреди, че такъв ход е юридически невъзможен.
Коментарите на Харпър станаха първия опит на правителството да прогнозира потенциалното влияние от предстоящото на 1 януари премахване на „преходния контрол“, който ограничава правата на румънците ни българите да работят на Острова.

Министрите се опасяват, че въпросът, който е използван активно от Партията за независимост на Великобритания, може да повлияе на резултатите от изборите за Европейски парламент през следващия май.

Предстоящото премахване на ограниченията за румънци и българи, влизащи на територията на Великобритания, няма да доведат до наплив на имигранти, каза министърът по въпросите на имиграцията, пише вестник Times.

Марк Харпър изказа предположение, че тъй като и други страни в ЕС ще вдигнат ограниченията след шест седмици, имигрантите от двете източноевропейски държави ще се насочат и към тях в търсене на работа.
Министърът отказа да спекулира за броя на гражданите на двете държави, които ще дойдат на Острова, когато паднат ограниченията на британския пазар на труда на 1 януари 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *