Лондон ни маха визите от 1 януари

Няма да вдигаме бариери пред сърби и македонци

Запазването на потока от съседките ни носи икономически плюсове, казва Любомир Кючуков

На 1 януари 2007 г. България влиза в ЕС и трябва да спазва правилата му. Това означава и че София ще трябва да въведе визи за съседките си Македония и Сърбия. Зам. външният министър Любомир Кючуков коментира пред „Стандарт“ ефекта от въвеждането на визите, икономическото измерение на българското решение и политиката ни спрямо Балканите.

– Г-н Кючуков, след като стане член на ЕС на 1 януари 2007 г., България ще въведе визи за своите съседки. За кои визите ще са безплатни и какви други облекчения на визовия режим се предвиждат?

– Влизайки в ЕС, България трябва да се придържа и към правилата на съюза, вкл. и по отношение на визовата политика и възможностите на граждани нечленки на ЕС да влизат на територията му, в перспектива и в шенгенското пространство. Но България постигна нещо доста важно – договорката да не въвежда визи за страни като Сърбия и Македония 6 месеца преди влизането в ЕС, както е стандартната процедура, а към момента на влизането. Друг важен момент е, че с Македония и със Сърбия има договорени визови споразумения, които скоро предстои да се подпишат. Те предвиждат създаване на две генерални консулства в Битоля и Ниш. България ще прилага максимално облекчен режим при издаване на визите – те ще бъдат безплатни за Македония и Сърбия и ще се намалят до минимум формалностите.

– Кога ще заработят консулствата в Битоля и Ниш?

– В началото на идната година. Вече са набелязани и договорени сградите, в които ще се помещават. Ще се плаща наем за тях, предстои оборудването им. От българска страна има висока степен на готовност за функционирането на тези консулства. Те обаче няма да се занимават само с визи, те са и дипломатически представителства на България. Това означава и дейност, свързана с българските малцинства, с българската култура и бизнес. Консулството ни в Ниш ще бъде оглавено от Георги Юруков.

– Какво ще струва на държавата ни решението да се издават безплатни визи на македонци и сърби?

– Въпросът не е само финансов. Той има финансова страна, но и доста по-важни измерения. Първо, ние до голяма степен си осигуряваме запазване на този постоянен поток на сръбски и македонски граждани в България. Става дума за 300-350 хил. души от всяка от двете страни. Изработването на визите струва пари, но икономическият ефект от запазването на потока от македонци и сърби ще бъде значително по-голям. Освен това споразуменията предвиждат запазване на безвизовия режим за българите, които пътуват до Сърбия и Македония, което е много важно, включително и за пътуванията на българите до Западна Европа.

– Казаното от вас навежда на мисълта, че не се очаква спад в броя на туристите?

– В началото, когато започне издаването на визи, това ще затрудни в известна степен пътуванията на македонци и сърби. Иска ми се да вярвам обаче, че това няма да се отрази значително на обмена на туристи. Не са маловажни и предвидените облекчения за гражданите от приграничните райони.

– Кога Великобритания ще премахне визите за български граждани – на 1 януари или по-рано?

– В нощта срещу 1 януари 2007 г. падат визите за български граждани, които ще влизат във Великобритания.

Красимира Темелкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *