Лондон няма да отмени ограниченията за работа на българи и румънци

Автор: Ройтерс

© Снимка:EPA
Лондон, Биг Бен

Великобритания обяви, че запазва до края на 2011 г. ограниченията за броя на работниците от България и Румъния, които имат право да се трудят в страната, за да защити британските работници по време на рецесията.
През всякаот следващите две години Великобритания ще допуска до трудовия си пазар не повече от 25 000 нискоквалифицирани българи и румънци, които ще работят на квотен принцип в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, заяви министърът по имиграционните въпроси Фил Улас в изявление до парламента.
Заради острата рецесия във Великобританияостанаха без работа88 000 души само в периода юни-август. Така броят на безработните достигна близо 2,470 милиона души.
Лондон наложи ограничения за България и Румъния при присъединяването им към ЕС през 2007 г. и ги поднови през декември 2008 г., основавайки се на регулациите на Евросъюза, които допускат ограничаване на достъпа в продължение на до седем години.
Страните от ЕС могат да ограничават притока на български и румънски работници до края на 2011 г., а и за още две години, ако се установи, че отмяната на рестрикциите ще причини „сериозни смущения“ на техния пазар на труда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *