Лондон, Париж и Берлин на едно мнение за глобален данък върху банковите операции

 
 

Великобритания, Франция и Германия са постигнали споразумение, че е необходимо да бъде въведен глобален данък върху банковите операции, посочва в интервю за днешния брой на „Файненшъл таймс“ британският премиер Гордън Браун. Той изразява надежда, че идеята ще получи и подкрепата на САЩ. Решението за въвеждането на този данък се очаква на срещата на Г-20 през  ноември в Сеул.
Браун не назовава колко ще плащат годишно британските банки, ако този глобален налог бъде въведен. Той посочва сумата 1,2 милиарда евро (1,6 млрд. долара), която бе спомената при обсъждането на този въпрос от германския канцлер Ангела Меркел, и цифрата 10 милиарда долара, която пък планира да получи от този данък американската администрация.
Германия обмисля с приходите от новия данък да финансира застрахователен фонд за спасяването в бъдеще от фалит банките, които са се сблъскали с финансови проблеми. Лондон обаче е на мнение, че това ще създаде у банкерите стимул за „безотговорно поведение“ и рискови инвестиции, разчитайки, че държавата ще покрие евентуалните им загуби. Администрацията на САЩ, на свой ред, планира да използва средствата от новия данък за частично погасяване на държавния дълг, отбелязва британското бизнес издание.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *