Лондон стана най-скъпия град за работа и живеене

Лондон изпревари Хонконг в класацията на най-скъпите градове за работа и живеене в света. В британската столица е два пъти по-скъпо отколкото в Сидни и над четири пъти спрямо Рио де Жанейро, показва класация на агенцията за недвижими имоти Savills.

Според анализаторите на Savills, Лондон се е изкачил на върха най-вече заради силния британски паунд, който е повишил цената както на имотите, така и на наемите за жилища и офиси до $120 000 (около 73 800 паунда) като годишен разход.

Заради това британската столица изпреварва досегашните лидери Ню Йорк, Париж и Хонконг, където средните годишни разходи за наеми на офиси превишават $100 000 за един сътрудник.

Според рейтинга на Savills цените на недвижимите имоти в Лондан са нараснали с 18,4% за една година, което се е отразило и на наемите. Данните на друга агенция за недвижими имоти – Knight Frank, показват, че за последните 12 месеца цените на наемите за офиси в Лондонското сити са скочили с 9% и с 8% във West End – западната зона на британската столица, където са и най-скъпите жилища.

От проучването на Savills става ясно, че само за една година разходите в доларов еквивалент за работното място на един средно добре платен служител са нараснали с 10,6%. Това е и поводът агенцията да предупреждава, че има риск за спад на конкурентоспособността на деловия център на Лондон, тъй като той е станал твърде скъп за наемателите на бизнес имоти.

В същото време в Хонконг, който в продължение на пет поредни години заема челни позиции в класацията, цените на наемите на офиси и на жилища са спаднали значително, заради отслабването на местната валута. В момента Хонконг заема второ място в класацията на Savills.

Анализът на изследването на 12-те най-скъпи градове в света показва, че една от основните причини за промяна в класацията са разликите в разходите за един сътрудник, които се дължат най-вече на валутните курсове и тренда на американския долар, тъй като в проучването се оценяват общите разходи за един сътрудник в долари, в които доминират цените за наеми на жилища и офиси.

Годишните разходи за един сътрудник в Лондон възлизат на $120 568, в Хонконг около $115 717. В Ню Йорк и Париж, които заемат трето и четвърто място разходите са съответно $107 782 и $105 550. В Москва, която е на седмо, разходите възлизат на $70 499. В Сидни, който заема осма позиция сумата е $63 630, а за Шанхай достига $43 171. Рио де Жанейро е на 11 място с $32 179, а последният в класацията Момбаи е с $29 742.

Въпреки че от пето място в класацията през 2008 г. Лондон се изкачва на първо, британската столица все още е далеч от рекордните наемни нива на офиси и жилища в Хонконг през 2011 г. Тогава годишните разходи за един служител са били 128 000 щатски долара, става ясно още от анализа на Savills. Затова и азиатската финансова столица все още е най-скъпия град в света, където цените на имотите са 40% по-скъпи от тези в Лондон, макар анализаторите да прогнозират, че тази разлика ще бъде стопена скоро.

Освен това финансовият център на Азия е един от най-гъсто населените градове. Там живеят 7 млн. души на площ от 1104 кв. км. Докато в Лондон живеят 8.3 млн. души но на площ двойно по-голяма от Хонконг. Затова и в азиатския град е много трудно да се наеме апартамент под наем. Дори и най-скромните квартири в Хонконг може да бъдат продадени за милиони долари, а средното семейство изразходва 50% от доходите си за жилището си. Около 170 хил. души в Хонконг нямат собствен дом и живеят под наем.

В относително достъпните Рио де Жанейро и Сидни също се наблюдава ръст на цените на наемите за жилища и офиси спрямо 2008 г., съответно с 85% и 58%. Въпреки това тези два големи града се приемат за много конкурентоспособни.

Трябва да се отбележи, че Savills работят в сферата на недвижимите имоти и заради това тяхната класация се основава само на разходите за недвижимостите, като цени за покупка и за наем както на жилища така и на офиси. Техният рейтинг не отчита такива параметри като продоволствени цени, стойности на услуги и нехранителни стоки, разходи за транспорт.

Затова и изследвания, които отчитат посочените по-горе параметри, дават съвсем друго подреждане на градовете. Например според публикувания през пролетта анализ на Economic Intelligence Unit, който отчита не само разходите за недвижимите имоти, но и цените над 150 стоки и услуги, класацията е съвсем различна. Начело е Сингапур, което обаче се дължи най-вече на драстичното поскъпване на сингапурския долар, който пряко влияе върху местните цени. Най-скъпите дрехи се продават в Сингапур. На азиатската островна държава са и най-големите разходи за собствениците на автомобили.

Според класацията на Economic Intelligence Unit, на второ място е Париж, следван от Осло, Цюрих и Сидни. Във втората петица попадат Каракас, Женева, Мелбърн, Токио, Копенхаген. Лондон заема 15-о място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *