“Лошите деца“ на ЕС спъват възстановяването на всички страни

Икономистите на БАН дискутираха политиките в еврозоната и какви са възможностите за приемането на еврото у нас
Световната криза задълбочава неравновесията в развитието на страните от Европейския съюз.
Това заяви ст.н.с. д-р Татяна Хубенова от Икономическия институт на БАН по време на дискусионен семинар на тема: “Антикризисното регулиране в икономическия и валутен съюз теория и политики“.
Според нея рецесията в ЕС, съчетана с дълбока финансова криза в Гърция, Португалия и Испания, води до по-забавено преодоляване на срива в икономиките на всички европейски държави.
След почти десетгодишен период на ниска инфлация, ценова и стопанска стабилност, но при относително ниски в сравнение с желаните темпове на стопански растеж, страните от Икономическия и валутен съюз са изправени пред вътрешни трудности, които забавят стопанското оживление. Отслабването на еврото също влияе на реалната икономика на ЕС, обобщи икономистът.
Д-р Хубенова смята, че това увеличава предизвикателствата за преодоляване на кризата в новоприети страни като България, тъй като членките на еврозоната са ядрото на интеграцията и на Единния вътрешен пазар на ЕС, а сега те не създават условия за предстоящо по-голямо увеличаване на търсенето.
Проблемите могат да се обобщят в две насоки, посочи изследователят от Икономическия институт на БАН.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *