Лошите кредити в Гърция спаднали до 45%

„Лошите кредити“ на банките в Гърция са отбелязали слабо понижение през август до 45% от всички отпуснати банкови заеми и вероятно ще продължат да се понижават.
Според последни официални данни, т.нар. „токсични кредити“ – определение за кредите, които не се обслужват повече от 90 дни, са били в размер на 40,8% към края на първото тримесечие, съобщава в „Катемарини“, цитиран от БНР.

Кредитните портфейли на гръцките банки се влошиха рязко през юли, след като в края на предходния месец беше въведен както контрол върху движението на капитала, така и принудителна банкова ваканция, продължила пет седмици. През този период едва около 15% от кредитополучателите, които по принцип обслужват нормално задълженията си, са успявали редовно да покриват техните месечни кредитни вноски, посочва гръцкото издание.

Според информацията на „Катимерини“ обаче, цели 80% от заемополучателите са подновили навреме да обслужват техните кредити през август, като гръцките банки очакват тази позитивна тенденция да продължи и занапред.

Гръцкият банков сектор страда от тежкото бреме на „лошите кредити“ от доста години насам, но изглежда че предстоят по-добри времена. Според информация на агенция Ройтерс от преди няколко седмици, властите в Атина са се ангажирали да променят законите за корпоративна несъстоятелност, като в същото време проведат и други реформи, които включват по-строги прегради, ограничаващи възможността от т.нар. „стратегически просрочвания“ да се възползват лица, възползващите се от закона за просрочените ипотеки на домове, както и увеличаване на брой на съдиите, за да могат те са се справят с натрупаните дела по несъстоятелност.

Тези стъпки, които са и част от постигнато през август споразумение с международните кредитори, вероятно ще доведе до справяне с огромния размер на „лоши кредити“, които на този етап продължават да тежат върху гръцката банкова система.

Според договорената трета спасителна програма за Атина в размер на 86 млрд. евро, до 25 млрд. евро от тези средства ще бъдат използвани за рекапитализация на банките в страната, но според някои оценки общата сума може да се окаже далеч по-малка и в размер между 10 млрд. и 15 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *