Лошите кредити са най-сериозният риск пред US икономиката

Лошите кредити изместиха тероризма като най-сериозният непосредствен риск, заплашващ икономиката, съобщи авторитетна група за проучвания в САЩ, цитирана от Асошиейтед прес.

Лицата, които взимат заеми и нямат възможност да изплатят дълговете си, и последвалият спад на кредитните пазари това лято оглавиха списъка за краткосрочните рискове за икономиката, сочат резултатите от проучване сред 258 души, направено от базираната във Вашингтон Национална асоциация за бизнес и икономика (НАБИ).

32 процента от анкетираните са посочили просрочването на заеми и прекомерния дълг като най-големите им тревоги в краткосрочен план.

Само 20 процента от анкетираните са посочили отбраната и тероризма като най-голямата им краткосрочна грижа, което е по-малко в сравнение с 35-те процента, посочили същите опасения при провеждането на проучването през март. Кредитният риск изпреварва цената на бензина, инфлацията и правителствените разходи, предаде БТА.

НАБИ посочи, че сътресенията на кредитните пазари са посочени като краткосрочен риск, тъй като изгледите за жилищната индустрия след пет години все още са добри. По-голяма част от анкетираните очакват цените на жилищата да се покачат през следващите пет години, отколкото да спаднат. Много малко очакват сериозен спад на цените на жилищата през следващите пет години.

Най-големият дългосрочен риск, пред който е изправена икономиката, все още са разходите за здравеопазване и медицинските услуги за възрастните, отбелязва НАБИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *