Лоши новини от Китай свалят европейските акции

Европейските фондови пазари се понижават след излизането на статистически данни, показващи, че икономиката на Китай изпитва дефлационен натиск.

Общият европейски индекс FTSEurofirst 300 спада с 0,52 процента, а индексът на „сините чипове“ Euro STOXX 50 – с 0,66 процента. Немският индекс DAX се понижи с 0,89 процента, британският FTSE 100 – с 0,71 процента, а френският CAC-40 – с 0,62 процента, съобщава Ройтерс.

Инфлацията на потребителските цени в Китай през септември се забавя до 1,6 процента от 2 процента през август и прогноза за 1,8 процента. А цените на производител се понижават за 43-и месец поред.

Общата ситуация в Китай изглежда се характеризира със слабо вътрешно търсене. Настроението като цяло на фондовия пазар е миньорно, отбелязва анализаторът на Commerzbank Питер Диксон.

Китай е един от най-важните пазари за европейските компании, преди всичко на автомобилните и за производителите на луксозни стоки.

Акциите на водещия доставчик на полупроводници ASML поевтиняха с на 4,3 процента след публикуването на тримесечния отчет. Книжата на строителната фирма Skanska спаднаха с 8,2 процента, тъй като тя предупреди за намаляване на печалбата за тримесечието.

Котировките на финансовата компания Hargreaves Lansdown се покачиха с 5,1 процента за сметка на рекордния приток на средства от нови клиенти, независимо от спада на управляваните от нея активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *