Лукан Луканов: Големите търговски вериги режат клона, върху който седят

В ефира на предаването „Нещо повече“ резултатите от срещата коментира Лукан Луканов, председател на Изпълнителното бюро на съюза.
Луканов очерта нерадостна картина на българския малък и среден бизнес, който страда от агресията и мощта на големите търговски вериги. Според него българските предприятия не могат да се похвалят с равнопоставеност, напротив, ако настоящата тенденция продължи, чуждите търговски вериги ще завземат 70-80% от пазара. Те обаче не знаят, че режат клона, върху който седят, защото ако продължават с тази политика, българските доставици ще намаляват, те от своя страна ще намалят заплатите на своите работници, което на практика означава намаляване на покупателната способност на клиентите на големите търговски вериги, каза Луканов.
Той информира, че до края на месеца ще бъде съгласуван Законът за конкуренцията. Необходимо е чрез Закона да се санкционират нелоялните търговски практики. Когато големите търговски вериги са наясно, че съществува дефиниция на злоупотребата със значителна пазарна сила, те ще започнат да уважават дребния български производител.
Луканов алармира, че в последните години в резултат на съществуващата практика на неравнопоставеност, вече около 70 процента от хранителните продукти на българския пазар са от внос.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *