Лукас Пападимос: Гърция в еврозоната – единствен избор

В гръцкия парламент текат дебати преди насрочения за сряда, 16 ноември, вот на доверие на новото коалиционно правителство на Лукас Пападимос.
Спасението на Гърция зависи от самите нас, каза Пападимос, приветстван от депутатите, които подкрепят неговия коалиционен кабинет.
Новият премиер обаче не пропусна да подчертае, че Гърция се намира на критичен кръстопът и изборът на политика ще има определящо значение за просперитета на гръцкия народ. За пореден път Пападимос заяви, че целта на неговото правителство е да изпълни решенията на лидерите от еврозоната от 26 октомври и да приложи свързаната с тях икономическа политика.
Като главен приоритет на правителството Пападимос посочи отпускането на шестия транш от заема, който според него трябва да бъде предоставен на Гърция до 15 декември. Държавата има налични средства до тогава. Трябва да бъдат завършени преговорите с „тройката“ и партньорите за подписване до края на годината на нов договор за втория заем. В парламента трлябва да бъде внесен проектът за държавен бюджет за 2012 г.
Премиерът не пропусна да постави акцент върху необходимостта от ускорени структурни реформи в държавния сектор.
Подкрепяме преходното правителството, но няма да управляваме в коалиция, заяви лидерът на „Нова демокрация“ Андонис Самарас пред парламентарната група на партията. „Нова демокрация“ е поела инициатива да осигури на страната изход от ситуацията и е поставила четири цели: да смени премиера, да бъде създадено правителство на широка основа, което да гарантира оставането на Гърция в ЕС, да деблокира шестия транш от заема и страната да бъде доведена до избори.
За седем дни ние постигнахме всички тези цели, заяви Самарас. Но подчерта, че „Нова демокрация“ няма да одобри никакви нови мерки за икономии и няма да сложи подписа си под никакви писмени гаранции във връзка с тези мерки, за които настоява еврокомисарят Оли Рен, тъй като смята, че устните обещания са достатъчни.
Говорител на Оли Рен поиска от Атина да изпрати възможно най-скоро в писмен вид ангажиментите, поети от новото гръцко правителство за спазване на споразумението с еврозоната от 26 октомври, за да бъде възстановено разклатеното през последните седмици доверие между Гърция и Брюксел.
Междувременно един депутат от „Нова демокрация“ бе изключен от партията. Бившият министър Сотирис Хадзигакис обвини лидера на консерваторите за това, че под негово ръководство партията се е превърнала в „дребен изтърсак“. Той каза още, че в редиците на консерваторите има „крайнодесни елементи“, които представяйки се за „народната десница“ смятат да променят идеологическата идентичност на партията.
Заради раздори и в другата подкрепяща коалиционния кабинет партия ПАСОК нейният лидер Георгиос Папандреу призова своите министри, да подкрепят безрезервно правителството на Пападимос. Той напомни, че има принципна договореност изборите да бъдат на 19 февруари 2012 г., но призова своите министри в кабинета да не влизат в предизборни борби още от сега, а да работят усилено.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *