Лукашенко нареди да бъде спрян транзитът на газ за Европа

Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди да бъде спрян транзитът на руски газ за Европа. Това съобщава Българската телеграфна агенция като се позовава на ИТАР-ТАСС и Агенция Франс прес. До тук се стигна след като вчера руският монополист Газпром намали с 15% доставките на газ към Беларус, а от тази сутрин съкращението е с нови 15% до общо 30%.Тази мярка бе наложена заради неизплатен дълг на Беларус към енергийния гигант, който по някои изчисления възлиза на $ 200 млн.
Преговорите до момента протекоха с предложение от страна на беларуската компания Белтрансгаз да погаси сметката за получения газ през месец май, а до 5 юли да бъдат покрити дълговете от началото на годината до края на месец април.За да посрещне задълженията си, Беларус се нуждае от нови заеми, които според вицепремиера Владимир Семашко може да бъдат осигурени до две седмици.
Съкращението на доставките от руска страна обаче даде повод да бъде обявено начало на газовата война между Русия и Беларус, а анализатори да прогнозират трудни времена за Европа, която транзитира нужните й количества руски газ именно през Беларус.Появиха се спекулации, че за да покрие недостига от газ заради намалените доставки, Беларус ще посегне на транзита за Европа.
Германия и Полша ще бъдат най-засегнатите страни от прекъсването на транзита на руски газ през Беларус, като общо 6.2% от руските газови доставки за Европейския съюз ще бъдат повлияни от спирането на подаването.Според източник от Брюксел транзитът на газ през територията на Беларус за Европа засега се осъществява в пълен обем. Този следобед предстои среща на газови експерти от Европейската комисия, които ще разговарят с представители на Буларус.  Европейският съюз вече отправи призив към Русия и Беларус да спазват задълженията си по споразуменията за доставка на руски газ.
Газпром също има непокрити задължения към Беларус, твърдят източници от бившата съветска република. За транзит на синьо гориво към Европа руският монополист дължи около $ 260 млн. долара, натрупани за повече от половин година, по оценка на експерти от Беларус. Сумата е изчислена по силата на договора от април 2002 година, където е фиксирна цена от $ 33.5 за транзита на 1 000 куб. метра газ.
Друг спорен момент във взаимоотношенията между двете страни е цената, на която Беларус купува синьото гориво от Русия. През първото тримесечие на 2010 година бе в сила договорът за периода 2007 – 2011 година, където е фиксирана цена от $ 169 за хиляда кубически метра газ и $ 184.8 за 1000 куб. метра през второто тримесечие. Предложението на Беларус е за плащане на $ 150 за хиляда куб. метра, умножено по коефициент 0.7. По тази формула дълговете на Беларус към Газпром възлизат на $ 192 млн. , пише ИТАР-ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *