„Лукойл“: Държавата да извади „на светло“ пазара на горива

България е с най-ниската производствена цена на бензин А-95 и втората най-ниска цена на дизел, без начислени акциз и данъци в рамките на Европейския съюз. Това пише в отворено писмо на генералния директор на „Лукойл България” Валентин Златев до еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева. От компанията посочват, че справка за ценовите равнища в рамките на цялата общност могат да се правят в енергийния портал на Европейската комисия.

От „Лукойл” поясняват, че въпреки по-ниските български производствени цени на дизела, страни като Кипър, Малта, Латвия и Литва ни изпреварват в класацията след облагането с акцизи и данъци. Според Валентин Златев вероятно това се дължи на факта, че или тяхната данъчна политика е по-потребителски ориентирана, или техните преходни периоди са били договорени при по-благоприятни условия.

Настоящите цени на горивата на дребно у нас не биха предизвикали протести, ако отговаряха на покупателната способност, пише още в писмото. Директорът на Лукойл подчертава, че това е причината бизнесът да настоява по време на целия преговорен период да се подхожда максимално гъвкаво към косвените данъци, наложени на горивата.

Според директора на компанията, „Лукойл” продължава да води социално отговорна ценова политика, въпреки че работи в условията на невиждан световен ценови скок на суровия петрол. Тази политика обаче не можела да има ефект без адекватни мерки от страна на държавните институции.

По отношение на ценообразуването на горивата от Лукойл призовават всички органи да проверяват ситуацията на пазара и да извадят „на светло“ сивия сектор от горивния пазар. По оценка на компанията по този начин в хазната ще се натрупат достатъчно приходи, които може да се използват за намаляване на данъчния натиск върху цените на горивата без това да се отрази на финансовото състояние на държавата.

Писмото е по повод думите на еврокомисаря Меглена Кунева в началото на седмицата, че трябва да се направи проверка дали цените на горивата са пряко следствие от равнището на петрола и наложените след това данъци. Тогава тя даде пример за подобни явления с други типове стоки в различни европейски цени, при проверките на които се оказало, че има картелни споразумения.

В писмото до нея от Лукойл прилагат таблица с цените на дребно на безоловния бензин и дизела към 28 май. От тях е видно, че в рамките на ЕС България се нарежда на трето място по най-евтин бензин след Кипър и Латвия. На 5-то място пък сме в списъка с дизела, като по-евтин е той в Малта, Кипър, Латвия и Литва.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *