„Лукойл Нефтохим“ търси последна възможност за решаване на проблема с лиценза

От началото на седмицата рафинерията е без разрешително да работи като данъчен склад и на практика няма право да изнася на пазара преработените горива.
За поредната среща между министър Дянков и президента на „Лукойл“ Валентин Златев съобщи още вчера премиерът Бойко Борисов. Той се надява чрез изработването на график за покриване на законовите изисквания „Лукойл“ да може до два месеца да монтира уредите и да заработи. Въпросът е дали през въпросните два месеца компанията ще замрази работата си или не.
Пред БНР от централата на „Лукойл“ в Москва коментираха, че все пак се надяват да получат отсрочка от българските власти.
Според шефа на агенция „Митници“- Ваньо Танов към момента законът не позволява „Лукойл“ да работи, а единствената възможност е компанията да обжалва решението в съда.
В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Единната народна партия   Мария Капон заяви по повод предстоящата днес среща между представители на правителството и на „Лукойл“, че в държава, в която има закони, преговори не може да има. Според Капон, покачване на цените на горивата може да бъде предизвикано от паника заради случилото се с лиценза на рафинерията.
Рафинерията в Бургас няма да бъде спряна, прогнозира в предаването на „Хоризонт“ -„Преди всички“ заместник-председателят на Гражданско сдружение „Сила“ в София Йоана Иванова:
„Лукойл“ няма да спре да работи. Криза на горивата няма да има. Те ще си получат лиценза обратно в много кратък срок. По-скоро изглежда като някакъв финт от двете страни за избягване на неудобни въпроси. Тъй като срокът за свързване със системата на НАП изтече в началото на годината, нас живо ни интересува как 6 месеца досега това не беше повдигнато и санкциите настъпват чак юли месец.
Цените на горивата у нас остават безпрецедентно високи, въпреки че пикът на петрола на международните пазари отмина отдавна, подчерта Иванова.
В неделя „Сила“ организира протести в 13 големи града. От сдружението настояват правителството да изпълни обещанието си отпреди четири месеца да даде експертно становище за възможността да се намали цената на бензина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *