Лукойл отчете печалба от $789 млн.

Вторият по големина петролен производител в Русия – „Лукойл“ излезе на печалба през последното тримесечие на миналата година благодарение на засилващите се цени на петрола. Руският гигант отчете нетна печалба от 46,6 млрд. рубли (около 789 млн. долара) за периода октомври – декември 2016-а година спрямо загуба в размер на 65 млрд. рубли през същия период година по-рано.

За цялата изминала година обаче печалбата на „Лукойл Русия“ се сви с 38% до 206,8 млрд. рубли спрямо 2015-а с оглед на сериозни флуктуации в обмените курсове на местната валута.

Подобно на други руски петролни компании, „Лукойл“ изглеждаше частично защитена от драматичното намаляване на петролните цени през последните две години, тъй като това стана в тандем с отслабване на рублата спрямо щатския долар, повишавайки по този начин приходите в местна валута от износ, както и с оглед на намаляване на данъчните ставки.

В същото време компанията обърна тенденцията на спад на вътрешното производство, дължаща се на рязко намаляване на производството в основни петролни находища в Западен Сибир, тъй като тя успя да увеличи добивите от две нови петролни полета./БНР

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *