Лукойл рязко свали цените на дизела и бензина

От днес средната цена на литър обикновен бензин A95H в бензиностанциите на Лукойл е 1.99 лв. Толкова струва и литър дизел. Високооктановият А98H се продава за 2.29 лв. за литър.

Част от другите големи вериги в страната също понижиха цените си, за да отразят последното поевтиняване на петрола на международните пазари. Но с по-малко. До сега средната цена на A95H в бензиностанциите на Лукойл струваше средно 2.20 лв. за литър, а цената на дизела беше 2.09 лв. за литър.

В останалите големи вериги цената на обикновения бензин е средно 2.10 лв. за литър, а на дизела е 2.06 лв. за литър.

Решението на Лукойл рязко да намали цените на дребно на бензина в близо 10% не е само резултат от поевтиняването на петрола, а изглежда най-вече като ход за увеличаване на пазарния дял на компанията.

През последния месец контрактите за нефта сорт Брент с краткосрочна доставка са поевтинели в Лондон с 23%, до 51 долара за барел. В същото време обаче доларът поскъпна силно. А и само около половината от цената на бензина се формира от разходите за суровината. Така, ако отчетем валутният риск, поевтиняването на горивата на Лукойл е твърде рязко, за да е резултат само от спада на котировките за нефта на международните пазари.

Решението за намаляване на цената на бензина под психологическата граница от 2 лв. обаче може да отключи ценова война между дистрибуторите в България, тъй като трендът на цените на петрола продължава да е низходящ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *