Лукойл ще инвестира над 1 млрд. долара в България до 2011 г.

До 2011 г. Лукойл предвижда да инвестира в България повече от 1 млрд. долара. Компанията се готви да инвестира в производство, което ще бъде основа за износ на нефтопродукти от нашата страна, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров при откриването на новия Централен офис на „Лукойл България“.

В момента износът на нефтопродукти формира 8% от износа ни и се надяваме, че е в бъдеще този процент ще бъде много по-висок, добави той.

„Бих искал да изразя удовлетворението, и своето лично и на министър- председателя, от плановете за развитието на компанията Лукойл в България. Ние сме удовлетворени също така от темповете на инвестиции в страната“, подчерта Овчаров.

До настоящия момент цените на нефтопродуктите в България са най-ниски в сравнение с европейските страни. Оттук-нататък темповете на повишение на тези цени ще бъдат по-ниски от темповете на повишение на цените на нефтопродуктите в европейските страни, добави министърът.

„Ние сме готови с нашата инвестиционна програма за развитие на нефтопреработването в Бургас до 2012 г. В понеделник ръководството ще утвърди програмата за инвестиции, това е средносрочна програма до 2011 г. Във връзка с българския проект тази сума е около 750 млн. долара, а във връзка с мрежата за продажби на дребно – около 200 млн. долара“, заяви Вагит Алекперов, президент на ОАО „Лукойл“.

До 2015 г. ще се проведе комплексна реконструкция на химическата част на производството. Програмата, която е одобрена, е преминала експертиза от всички възможни звена, включително международни критерии и тя отговаря на динамиката на развитие на пазара. Що се отнася до качеството на продукцията, до икономическите изисквания, до 2007 г. ние ще преминем изцяло на производство на горива по стандарт Евро 2004 г., уточни Алекперов.

В програмата 10% от всички инвестиции ще бъдат за екологични строежи. След приключването на програмата нефтопреработващият завод ще произвежда около 7,5 млн. тона гориво. И в технологическо отношение, и от екологична гледна точка това ще е един от най-добрите заводи в Източна Европа.

Нашата мрежа от бензиностанции ще се увеличи до 292, т.е. 10% от общия брой бензиностанции в България. Ние не си поставяме за цел да станем монополисти, ние просто искаме да присъстваме на пазара, уточни президентът.

Днес стана ясно, че дружества, които са се отписали по реда на чл. 119 от Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) към момента на влизане в сила на последните поправки в този закон, не следва да се вписват отново, ако имат над 10 хиляди акционери. С това тълкуване на Комисията за финансов надзор отпадат съмненията дали „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ трябва да се вписва отново. Това дружество бе отписано след търгово предложение и решение на Общото събрание, с което е изпълнило условията на закона и няма да има задължение да подава документи за вписване.

Христина Машкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *