Лукойл ще прави биодизел в Бургас

Нефтените компании насочват вниманието си към производството на биогорива, въпреки че засега реализирането на тези проекти им излиза по-изгодно извън пределите на Русия, пише руският ежедневник РБК Daily.

По информация на бизнес изданието Лукойл инсталира мощности за производство на биодизел от растителни суровини в завода си в Бургас. Преди четири месеца компанията е монтирала на всички свои бензиностанции в страната оборудване за биогориво за автомобили.

От пресслужбата на Лукойл в Русия нито са потвърдили, нито са отрекли строителството. По същия начин реагираха и от Лукойл Нефтохим. Оттам обаче уточниха за Investor.bg, че в момента в рафинерията се изграждат няколко инсталации, като една от тях би могла да бъде и въпросната линия за производство на биодизел.

Линията за производство на биодизел в Бургас се изпълнява от Hydrotech Inc., разкрил пред руското издание български предприемач. Според източника на РБК плановете за строителство на линия за производство на биодизел в Бургас са били обсъждани в компанията още преди половин година, но не са били съобщени конкретни инвестиции и обем на производство.

„Продажби на биодизел имаме не само в България, но и в балтийските страни. С присъединяването на държавите към ЕС трябва да се изпълняват исканията на Съюза и в това отношение“, са добавили от пресслужбата в Русия.

Лукойл има в Европа почти 2 500 бензиностанции. Най-много са съсредоточени именно в България – 487, което формира 37% от местния пазар, се казва в статията.

Към момента в Европа над 2% от пазара на дизел са заменени от биодизел. Според директивите на Евросъюза делът на биодизела трябва да нарасне до 5,75% до 2010 г. Обсъжда се и вариант този дял да стане 10%, е казал вицепрезидентът на Руската асоциация за биогорива Алексей Аблаев.

„България е член на ЕС, където действат механизми, които стимулират производството на биогорива, които засега не съществуват в Русия“, коментирал генералният директор на „Русская масложировая компания“ Игор Денисов. Според него е съвсем логично Лукойл да започне такъв проект именно в България, като стремежът на компанията е да изпревари конкурентите си.

Стартирането на подобно производство може да стане реалност за три месеца, като към средата на годината Лукойл не само ще осигури биодизел за собствените си бензиностанции, но и ще получи отстъпки по акцизите за всички горива, ако в тях има добавки, смята Денисов.

По думите му суровина за завода може да бъде всяко растително масло. България произвежда 1 млн. тона слънчогледово семе, от което преработва само половината, а останалото изнася за Турция. Тази суровина може да остане в България и да се ползва за производство на биодизел, счита Денисов.

Аблаев подчертава, че Лукойл се ориентира към биодизела не само в Европа. „Партньорът на компанията ConocoPhillips строи в САЩ завод за производство на 662 хил. л биодизел, който ще бъде изкупуван от Лукойл. В Щатите Лукойл има близо 2 хил. бензиностанции, за които също трябва да осигури биогориво, твърди експертът.

В Русия засега не се произвеждат биогорива (биоетанол и биодизел), но се разработват около 20 проекта.

Участници на пазара считат, че интересът на нефтените компании към екологични чисти суровини е в състояние коренно да промени отрасъла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *