Луксозните жилища в Лондон поскъпнаха най-силно от април 2008 г.

Цените на луксозните жилищни имоти в централните квартали на Лондон се повишиха миналия месец с най-бърз годишен темп от април 2008 г. насам в резултат на растящия брой купувачи, които са в конкуренция за по-малко имоти на пазара, сочат наблюденията на Knight Frank LLP.
Цените на къщи и апартаменти на стойност над 1 млн. паунда са нараснали с 11,5% през януари на годишна база, сочат данните на базираната в Лондон агенция. Спрямо декември е отчетено увеличение от 1,1%, което е десети пореден месечен ръст и най-слабият от август.
Цените остават с 12% под пика си, достигнат през март 2008 г.
“Изглежда още има значителен живот във възстановяването на цените. Докато купувачите се завърнаха, продавачите са малко“, отбелязва Лиам Бейли, шеф на отдела за проучвания на жилищния пазар в компанията, цитиран от Bloomberg.
Някои потенциални продавачи изчакват да видят как резултатите от парламентарните избори във Великобритания, които трябва да се проведат до юни, ще повлияят на регулацията на финансовия сектор и облагането с данъци на бонусите на банкерите, допълва Бейли. Налице са също притеснения за ефекта от оттеглянето на държавния пакет икономически стимули и намалението на публичните разходи върху жилищния пазар.
По-голямата част от офисите на компанията в централен Лондон имат с 15 до 20% по-малко имота за продажба от нормалното за това време на годината. Същевременно броят на потенциалните купувачи през януари е бил с 15% по-висок от средната стойност за пет години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *