Луксозните имоти във Великобритания вече официално засегнати от кризата

Докато досега случаите на принудително отнемане на жилища се увеличаваха с тревожна скорост в долния ценови сегмент, ефектите от кризата бавно си проправяха път към по-скъпите имоти. Сега обаче те са явни и при на луксозния сегмент, пише в. Таймс.
Проучване на консултантската компания Savills изследва три фактора, които са сред основните двигатели на пазара – смъртни случаи, развод и дълг – и установява значителен ръст при третия от тях. Дълговете се смята, че са причина за 9% от продажбата на луксозни имоти през последните месеци на миналата година. За сравнение през 2007 г. техният дял е бил под 2%.
“През последното тримесечие на 2008 г. и началото на 2009 г. продажбите, свързани с дългове, бяха основната характеристика в югоизточен (Лондон), където те представляваха 16% от всички продажби на луксозни имоти”, казва Лучиан Кук, директор Жилищни проучвания в Savills. “Те са най-много в ценовия диапазон между 500 хил. и 2 млн. паунда, което показва, че дълговете са най-големият проблем за онези, които са купили по-голямо и по-скъпо жилище от възможностите си, докато са се опитвали да достигнат до средния сегмент на луксозния жилищен пазар.”
Това са типове клиенти, чиято работа сега е застрашена, а стойността на имота им значително се е понижила, което прави трудно да рефинансират ипотеката си и често ги заставя да се преместят в по-малко жилище, обяснява той.
При някои купувачи проблемите са породени от внезапния спад в икономиката и те не са притиснати в такава голяма степен от пазара. Такива собственици имат известен контрол върху цената, на която решават да обявят имота за продажба. При други обаче, които са застрашени от отнемане, ситуацията е по-различна. Изданието дава за пример имение на стойност 5,5 млн. паунда в един от най-престижните райони на Лондон, което вече е попаднало в ръцете на банките. Имотът е с жилищна площ от над 740 кв. м, има шест спални, просторна зала за развлечения и плувен басейн.
Брус Толми-Томсън, партньор в Knight Frank, казва, че компанията работи с все по-голям брой такива “мотивирани продавачи”, както той ги нарича, които продават, защото са принудени от обстоятелствата. Окуражаващо е, че към все повече от техните оферти интерес проявяват “мотивирани купувачи”, голяма част от които са чужденци. Това е основание за известна надежда за тези, които трябва да се разделят с луксозния си имот без да го загубят, пише изданието.
“Определено вече се оформя пазар”, казва Толми-Томсън. “Поради слабия паунд спрямо еврото и долара всеки, който е притиснат да продаде в Лондон, може да разчита на аудитория от международни купувачи. Нашият офис осъществи осем сделки за пет дни, всяка от тях на стойност над 2,5 млн. паунда.”
Представители на “мотивираните продавачи” са най-често хора с големи ипотеки, които са изгубили високоплатена работа или, както в случая със служителите в Ситито, са спрели да получават големите бонуси, от които са станали толкова зависими.
“Ако ипотеката ви е 4-5 хил. паунда на месец и вие сте преминали от ситуация да печелите стотици хиляди на година към положение, в което не печелите нищо, не минава дълго време, докато нуждата да продавате става очевидна”, казва Дейвид Адамс, директор Жилищни имоти в брокерската компания Chesterton Humberts.
“Срещал съм хора, които идват и казват: “Имам голяма ипотека, а си загубих работата. Какво трябва да продам, за да се измъкна от това положение за шест седмици?”, казва той. “При продажби, при които има финансови трудности, ти се превръщаш почти в личен съветник, както понякога това става, когато продаваш жилище на семейство в развод.”
Както при разводите, които могат да бъдат придружени от финансов крах, такива продажби са деликатни и може да изискват специално отношение. “Често може да има специални условия: продавачът не иска имотът да бъде официално обявен, защото не иска съседите да разберат ситуацията”, обяснява Адамс. В такива случаи брокерът трябва да продава имота “извън пазара”, като го маркетира сред списък от потенциални купувачи. “Проблемът тук е, че често купувачът не бърза, а продавачът трябва да продаде бързо. В такива случаи обаче ни се налага да рекламираме имота, за да създадем интерес.”
Други специални условия може да изискват огледи само между 9 и 15 часа докато децата са на училище, защото родителите не искат децата да разберат, че баща им е бил съкратен и че те са принудени да продадат жилището си, пише изданието. Ако децата учат в друг град, може да разберат за промяната на положението едва когато се приберат при семейството си в края на срока.
Въпреки това може би има някаква светлина в тунела, тъй като финансовата криза е принудила някои хора в Лондон да се преместят в жилища в по-малки градове, които могат да си позволят. “В крайна сметка хората често се връщат да живеят в близост до родните си места, но кредитната криза кара някои от засегнатите да решат, че моментът е подходящ да се преместят в по-малки жилища точно сега”, коментира Адамс. “Съкращенията или банките, които ги притискат, водят до подобни решения за промяна в начина на живот. Виждал съм случаи, в които това се отразява наистина добре на някои семейства.”

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *