Луната в пловдивската Нощ на музеите и галериите ще изгрее от „Тракийски стан”

    В култовото за времето си заведение и център на пловдивската бохема „Тракийски стан”, което сега изживява своя ренесанс като база на Световния културен център „Орфей”, ще бъде дадено неофициалното начало на пловдивската Нощ на музеите и галериите. Два часа преди официалното откриване с речи и възторзи, тук група пловдивски художници, не толкова гръмко, но истински стойностно и авторитетно, ще покажат своите творби. Но за разлика от картините, които ще носят елемента на изненадата, то имената на авторите им са добре познати не само на пловдивските ценители на постиженията на четката и палитрата, но и на цялата културна общественост.
   Защото тази изява е една от поредните през последните години, резултат от сътрудничеството на Дружеството на пловдивските художници с „Орфей Клуб уелнес” АД – пловдивската фирма, която не веднъж е реализирала заедно с творците съвместни изяви, гостували след това на галериите в Пловдив и Смолян. Всеки един пленер, независимо дали е в Града на тепетата или в Родопа планина, е обогатявал фондовете на не една галерия или различни частни колекции.
   И сега в двата дни – 24 и 25 септември, в романтичната атмосфера на „Тракийски стан” пловдивчани ще могат да се насладят на творбите на такива признати творци като Ангел Пачаманов, Венета Маринова, Вихра Григорова, Румен Нейчев, Михаела Иванова, Христо Николов, Николай Няголов, Румен Манолов… Разбира се, щом става дума за Стария град, за изява на художници и творци, които също се прекланят пред ненадминатия певец от античността и символ на красивото в живота и изкуството – тракиеца Орфей, тук е и неуморимия не само като художник, но и като организатор Матей Матеев, който е и един от създателите на Световния културния център „Орфей”.   

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *