Лято 2015: Руски отлив и падащи цени

Силен спад при ранните записвания от Русия и Украйна и намаление на резервациите от някои западноевропейски държави, а оттам и падащи цени на хотелиери. Такава е ситуацията към март в туристическия сектор, който се готви за второ тежко лято, след като през 2014 г. завърши сезона с между 10 и 15% по-малко туристи и приходи. Летният сезон е ключов за българската икономика и хиляди предприемачи, защото носи 2/3 от годишните постъпления от около 3 млрд. евро.

Още след края на предходния летен сезон повечето хотелиери и туроператори очакваха проблеми и за предстоящия заради икономическите трусове в Русия и Украйна – първия и шестия най-голям пазар за морския туризъм. Ранните записвания през тази година потвърдиха лошите прогнози, като спадовете се движат между 30 и дори 40-50% за отделните компании и пазари. Ситуацията е допълнително усложнена и заради намалението от някои западни пазари като Германия и Великобритания в началото на кампанията по ранни записвания, което според данни от различни компании започва да се наваксва в последните седмици. Така засега окуражителни данни идват единствено от централноевропейските пазари, но те не са достатъчни за компенсирането при другите.

Руският проблем

Големият проблем през този сезон са изключително слабите записвания на източните пазари. До края на март данните на туроператорите и хотелиерите показват спад до 50-60% от Русия, който от няколко години е лидер с около 600 хил. туристи. Причините са няколко. От една страна, икономическите трудности в страната и силната обезценка на рублата правят хората предпазливи в разходите си, включително и за пътувания. От друга страна, много фирми в страната от сектори като енергетика например, които традиционно са имали социални програми, осигуряващи финансиране на ваканции на служителите си, са орязали този тип разходи, което също дава отражение. В резултат към момента се отчита спад на записванията в България, както и във всички други държави. По данни на хотелиери от курортите Слънчев бряг и Златни пясъци той се движи до 40-50%, дори 60%.“На руския пазар има срив от 55-60%“, коментира търговският директор на „Албена“ Маргита Тодорова. По думите й по-малко са записванията и от други източни пазари, като Украйна например.

Отделно от това в Русия тече и сериозно прегрупиране в туроператорския бизнес, като например само през миналото лято спряха да работят четири компании, водещи туристи в България. Същевременно обаче през сезон 2014 почивки в курортите по Черноморието започнаха да предлагат две от най-големите туристически дружества в Русия – „Корал травел“ и „Пегас туристик“, а за предстоящия сезон в България идва и компанията „Анекс тур“, която вече е обявила продажби на почивки в курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Дюни и др.

„Това, което отчитаме, е значителен спад на записванията през туроператори в Русия, а същевременно има по-активни индивидуални записвания“, коментира Цена Канариева, изп. директор на дружеството „Лагуна турс“, което е част от холдинга „Диневи груп“. По думите й тази тенденция е особено валидна за лоялните клиенти, които и друг път са почивали в комплексите на компанията.

Сега големият въпрос пред туристическия бранш е дали и колко от намалението в Русия може да бъде наваксано. Според изп. директор на асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) Майя Ломидзе в търсенето на почивки по всички външни направления ще има спад, но на този етап не може да се прогнозира с колко (виж интервюто). Очакванията на бранша в страната са изборът на почивка да бъде изтеглен в последния момент, като най-рано през май може да има по-точна оценка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *