Л. Дацов: Нужни са реформи във валутния борд

Tрябва да докажем, че е възможно да влезем директно в еврозоната, коментира членът на Фискалния съвет

Нужни са реформи във валутния борд, като са нужни воля и действителен план. Това коментира бившият заместник-финансов министър Любомир Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„България е с фиксиран курс на валутния борд и трябва да докажем, че е възможно да влезем директно в еврозоната“, посочи той.

Има работна група, която е между Министерство на финансите и Българска народна банка и тя води преговорите, обясни Дацов, който е член на Фискалния съвет.

По думите му е нужен действителен ясен план за преодоляване на структурните различия и проблеми.

„На България й трябват структурни реформи“, категоричен е бившият заместник-министър. Той допълни, че такива промени са нужни не само в публичния сектор, но и в реалния сектор.

„За добро или лошо, реалният сектор, под натиска на кризата, в момента е по-здрав и по-пригоден към реалността“, обясни Дацов.

След прегледа на активите и стрес тестовете на банковата система Дацов смята, че банките ще излзат много по-здрави и много по-стабилни.

По думите на Дацов на 13 август е „възможно да излезе препоръка за увеличаване на капита, но в това няма нищо лошо“.

От разговорa в студиото на Денят ON AIR стана ясно, че валутният курс по никакъв начин не влияе на конкурентоспособността на българските предприятия.

Бившият министър посочи, че валутният борд на България е действително дисциплиниран.

„Ако искате да имате валутен борд и да се ползвате от предимствата му, трябва да има реформаторски ориентирани правителства, но не само на думи, а реални реформи. Валутният борд може да бъде бутнат само по политически причини, защото той се отразява на икономиката“, коментира той.

 

 

investor.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *