Л. Елкова: Растеж от 1.8% на БВП за 2014 г. е реалистичен

Разчетите за 2014 г. са напълно реалистични, защото вече се наблюдават симптоми на съживяване на потреблението и на бизнеса. Това заяви заместник-министърът на финансите Людмила Елкова, пише BGNES.

Според нея растеж от 1,8% на БВП за следващата година е напълно възможен и тази прогноза беше до голяма степен потвърдена и от мисията на Международния валутен фонд, която приключи работата си в България преди седмица. Елкова уточнява, че при съставянето на макрорамката не е отчетено влиянието на такъв голям инвестиционен проект като „Южен поток“, който може да повлияе в посока увеличаване на БВП и неговият ръст да надхвърли заложените в 1,8 процента.

„Винаги съществуват рискове една прогноза да не се сбъдне напълно точно, съзнаваме, че съществуват рискове, затова сме заложили и съответните буфери в бюджета“, уточнява Елкова. Един от тях е т.нар. пет-процентно правило, съгласно което до септември ведомствата могат да харчат до 95% от гласуваните им с бюджета средства. Останалите могат да бъдат усвоени едва след като стане ясно дали заложените прогнози за приходите в хазната се изпълняват, разясни заместник финансовият министър. Тя поставя акцент върху Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ в размер на 500 млн. лева, както и върху още един фонд от 100 млн. лв., с които също на конкурсен принцип ще се финансират проекти в образованието. Елкова е категорична, че парите за европейски проекти не може се възприемат като бюджетен буфер. „В момента приключваме съответния бюджетен период по европейските програми, но по проекти, които вече са изпълнени или са процес на изпълнение, ще получаваме европейски средства през следващите две или три години“, допълни тя.

Сред приоритетите по отношение на приходите заместник-министър Елкова изброява увеличаване на събираемостта и по-ефективна борба с контрабандата, особено при митата и акцизите. Освен това е необходимо и да бъдат изчистени някои неуредици в данъчните приходи, предизвикани от въвеждането на единия платежен документ и на отмяната на авансовото събиране на данъкът върху доходите на физическите лица за последните три месеца на годината. „Заложените за 2014-а неданъчни приходи са с близо 470 млн. лв. по-малко от предвидените в сегашния бюджет – това показва, че ние изпълняваме ангажимента си за ограничаване на административната тежест върху бизнеса с намаляването или отменянето на някои държавни такси“, подчертава Елкова.

По отношение на новия дълг, който ще се емитира през следващата година, заместник финансовият министър каза, че той ще бъде в размер на 4,4 млрд. лева. С част от него ще бъде финансиран бюджетния дефицит от 1,4 млрд. лв., а по-голямата част от останалите 3 млрд. лв. ще бъдат заделени във фискалния резерв и ще бъдат използвани за погасяване на стари дългове през 2014 г. и за изплащане на глобалните облигации в началото на 2015 година. Людмила Елкова добави, че сме в процес на договаряне с Европейската инвестиционна банка на заем от 500 млн. евро за мостово финансиране по европейски проекти в рамките на следващия програмен период от 2014-а до 2020 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *