Л. Хампарцумян: КТБ беше с неустойчив бизнес модел

Случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) показва, че банката е с неустойчив бизнес модел и е избранпътна бърз растеж, който не е донесъл успех, коментира пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

Той посочи още, че избирайки своята банка, потребителите трябва да преценяват всички обстоятелства, а високите лихви са сигнал за по-голям риск. Банкерът коментира още, че за КТБ е имало много информация по медиите, на базата на която някои граждани преценяват, че е рисково да си държат парите там, а други разглеждат тези данни катозастраховказа средствата им.

За Левон Хампарцумян обаче КТБ е изолиран случай за българската банкова система. Той цитира и думи на бившия премиер Пламен Орешарски, който признал, че банката е „особен случай”.

Лоша банкова практика е да не се покрива пълният размер на кредита със залога, смята банкерът. Има техники банките да се предпазят от шокови кризи и повечето банки в България работят по този начин, категоричен беше още той.

Дали КТБ ще заработи, ще може да се прецени след оценката на одиторите, обясни Хампарцумян. Той коментира, че ликвидна подкрепа от държавата се дава до 72 часа, „без въпроси, без да се интересуваме какво става в банката”, за да бъде овладяна банковата паника. След това паниката спада и банката продължава своята работа.

В случая с КТБ този момент е изпуснат и сега се прави детайлен анализ, който да покаже какво е състоянието на банката и как най-добре да се съхрани това, което е останало. Според Хампарцумян одиторите в КТБ ще бъдат готови със „суровия доклад” до средата на септември и на базата на тези данни БНБ и правителството ще могат да търсят решение за банката.

Според банкера Международният валутен фонд (МВФ) „без много шум ще даде техническа помощ” и по отношение на КТБ. Искането на БНБ Фондът да анализира финансовата система, както и първите стъпки за въвеждането на банков съюз, са начинът да бъде възстановена репутацията на централната ни банка.

„Това е по-добре, отколкото някакъв комитет, който няма достъп до документите заради банковата тайна, и невинаги имат компетентност”, коментира още Хампарцумян, визирайки идеята на работодателите и синдикатите специален комитет да анализира ситуацията в КТБ.

Най-драматичният сценарий за КТБ ще е ликвидацията на банката, но има и други варианти, като например „добрите активи” да работят и да печелят, което ще позволи да бъдат изплащани депозитите и над гарантираните нива от 100 хил. евро в максимално близък до стойността им размер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *