Магистрала спаси кожата на пан министър в последната секунда

Полският министър на инфраструктурата Цезари Грабарчик се спаси от уволнение буквално в последната секунда, след като в сряда успя да сключи голяма сделка за изграждане на част от магистрала, свързваща Полша в Германия, предаде Ройтерс. Пътят е изключително важен с оглед на подготовката на страната за домакинството на европейското първенство по футбол през 2012 г.

Пътят, или по-точно липсата му, е гореща политическа тема в Полша, коментира агенцията. Премиерът Доналд Туск преди време даде на Грабарчик срок до 1 юли да договори финансирането на 105-километровата отсечка, достигаща до германската граница, ако не иска да се прости с поста си. И точно в сряда, на 1 юли, на съвместна пресконференция с Туск Грабарчик обяви, че предишната нощ е бил подписан крайният договор за изграждането на отсечката Свиецко – Нови Томисл от магистралата до Германия. Стойността на сделката е близо 500 млн. долара. „Цялата работа се беше превърнала в един малък кошмар“, каза Грабарчик. „Разговорите бяха твърде сложни, тъй като във финансирането на строежа вземат участие Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), 11 търговски банки и компанията, отговорна за изграждането й.“ По данни на агенция „Блумбърг“ ЕИБ е отпуснала заем на Полша от 1 млрд. евро за изграждането на магистралата от Варшава към Берлин.

Десноцентристкият кабинет на Туск се опитва да модернизира пътната мрежа на страната, повечето от която е наследство от времето на комунизма, преди Евро 2012, което Полша приема съвместно с Украйна. Страната, която е сериозно засегната от световната икономическа криза, получава немалко средства от европейските фондове за пътни проекти, но реализацията им се бави поради сложната бюрокрация и различни юридически казуси.

Според официалната статистика Полша, чиято територия и население по европейските стандарти са относително големи, разполага с едва три магистрали с дължина по-малко от 1000 км общо. Варшава има амбиции да приключи изграждането на основните пътища, свързващи източната и западната и северната и южната част на страната преди началото на Евро 2012 г., но според специалисти това е малко вероятно. Грабарчик все пак е оптимист, тъй като вече са обявени търгове за 575 км магистрали, а до края на годината ще бъдат открити и нови. „Наясно съм, че икономическата криза ще поставя трудни задачи пред моето правителство и някои определени министри“, заяви Туск след сключването на сделката за отсечката Свиецко – Нови Томисл. „Щастлив съм, че министър Грабарчик преодоля първия тест и ще продължи да изпълнява задачите си.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *