Магистратите заработиха премиите си: Желева не била нарушила закона

Кандидатът за еврокомисар Румяна Желева не е нарушила българските закони, оставайки собственик и управител на фирмата „Глобал консулт“ по време на мандата си като евродепутат, тъй като няма закон, който да я принуждава да го направи.
Това гласи накратко становище на българското правосъдно министерство, изпратено до председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, съобщи „Дневник“.
Документът идва три дни след изслушването на Румяна Желева за еврокомисар в Европарламента, където тя получи поредица от обвинения, че в нарушение назакона е останала собственик и управител на фирмата „Глобал консулт“ като евродепутат.
Основният аргумент на правосъдното министерство е, че изискването народните представители у нас (и приравнените по статут към тях български евродепутати) да не участват в управителните и контролни органи на търговски дружества, е записано в правилника на парламента, който според становището, не е закон.
Пред „Дневник“ юристи от различни политически сили и съдии коментираха точно обратното – правилникът на Народното събрание е с ранга на закон и както българските депутати, така и избраните за представители в Европарламента, трябва да го спазват като закон.
В становището на правосъдното министерство се потвърждава, че по време на мандата си от май 2007 г. до април 2009 г. Желева е била собственик и управител на „Глобал консулт“, както и че не е записала това в декларацията си за 2008 г. (като евродепутат).Обяснението за непопълнената информация е, че според Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, не се подава декларация, когато няма промяна на обстоятелствата.
Посочва се, че според Закона за избор на евродепутати на избраните е забранено да изпълняват „друга служба или извършването на дейност, което според закон е несъвместима с положението на народен представител“. Именно на тази разпоредба се базираше обвинението срещу Желева, тъй като чл.118, ал.2 на действащия по време на встъпването на Желева в длъжност парламентарен правилник гласи, че „народният представител няма право да участва в управителни или надзорни органи на търговски дружества и кооперации“.
От правосъдното министерство обаче цитират Конституцията, според която „актовете, които приема Народното събрание, са закони, решения, декларации, обръщения“. Това, според становището, означава, че „не може да се извършва приравняване между актове с различна правна природа, каквито са законът и правилникът, и да се приеме, че нормативни разпоредби, въвеждащи ограничения за народните представители по силата на правилник на Народното събрание, се отнасят и за членовете на Европейския парламент, избрани от България“.
Същевременно говорителката на Жозе Барозу – Пиа Аренкилде Хансен съобщи, че Румяна Желева е потвърдила писмено пред председателя на Европейската комисия, че внесената от нея декларация в комисията, задължителна за всички кандидат-комисари, е съвсем точна и изчерпателна. Барозу ще отговори на писмото на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек във връзка с внесената от българския кандидат за комисар Румяна Желева декларация за финансови интереси по-късно днес, предаде БТА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *