Магистратите източвали бюджета с отпуски

Голям брой магистрати отказвали да ползват отпуските си, с което източвали бюджета в съдебната система, стана ясно на последното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).
ВСС беше принуден да търси решение, с което да задължи административните ръководители по места да осигурят възможност на всичките си подчинени да ползват правото си на отпуск.

Иван Колев от ВСС обясни, че в системата има хора, които не са ползвали полагащият им се отпуск в продължение на 10 г. Въпреки това намирали начин да отсъстват от работното си място, без обаче да обяснят защо. По този начин едновременно и почивали, и получавали пари за неползван отпуск. Известно е, че в съдебната система има и ваканция, която е месец и половина.

На заседанието на ВСС стана ясно още, че висшите началници в системата получавали големи заплати и след като напуснели поста си и станели редови магистрати. За това съобщи председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.
„Това е противоконституционно и трябва да бъде отменено. Оказва се, че магистрати вземат възнаграждения за работа, която вече не вършат“, обясни Груев. По думите му, същият казус стои с неговите заместници, чиито мандати изтекоха – Румен Ненков и Бойка Попова. ВСС обаче реши да вземе становище по този казус на следващото заседание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *