Магистрати натрупали 277 758 дни отпуски

Общо 277 758 са неизползваните дни за отдих от магистрати в цялата страна, сочи справка на Висшия съдебен съвет, поискана от в. „Сега“. В системата работят общо 4121 магистрати и малко над 9000 служители. Средната заплата е около 2000 лева, заради което натрупаните почивки са за милиони.

На повечето места отпуските залежават от 2007 г. насам. Има и звена обаче, където има дни от преди 2005 г. Почивките в системата са регламентирани в Закона за съдебната власт. Според него магистратите имат право на 30 работни дни платен годишен отпуск и допълнително по един ден за всеки две години юридически стаж. Сборът им не може да надвишава 60 работни дни.

Още преди година шефът на бюджетната комисия във Висшия съдебен съвет Иван Колев алармира, че магистратите масово източват бюджета на съдебната власт като не си ползват платения годишен отпуск. Тогава ВСС препоръча на административните ръководители на съдилища и прокуратури да осигурят условия за ползване на отпуските. На 11 март т.г. кадровият орган напомни на шефовете по места за решението си от 2009 г. Съветът обаче няма как да задължи магистратите да излязат в отпуск.

От негова справка обаче изскачат фрапиращи данни. Рекордьори по отпуски отпреди 2005 г. са в Районния съд в Тервел. Според Сметната палата там работят двама съдии. Те обаче имат общо 607 невзети дни, като 282 от тях са отпреди 2005 г.
В Каварна шестима съдии имат да ползват 628 дни.
В Средец например, където работи един съдия, има натрупани едва 5 дни, които са му останали от 2009 г.
Петима съдии в Левски имат 9 дни.
В Софийския районен съд, който по данните на ВСС е един от най-натоварените в страната, над 100 съдии и поне два пъти повече служители, са натрупали общо 21 023. Магистрати разказаха, че многото дела им пречат да излизат в отпуск.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *