МАЕ: Търсенето на газ настига това на петрол до 2035 г.

От МАЕ също така смятат, че очакваното рязко повишение в търсенето на газ ще сложи край на настоящата пренаситеност на пазара до 2015 г. когато търсенето ще започне да изпреварва предлагането. От агенцията очакват бумът в търсенето на газ да бъде в резултат на рязкото нарастване на производството на суровината от нетрадиционни източници основно в Китай, Австралия и Северна Америка, както и в резултат на спада на световното производството на ядрена енергия заради инцидента в Япония от тази година.
В доклада още се казва, че около 40% от ръста в световното производство на газ в периода между 2011 и 2035 г. ще се дължи на нетрадиционни източници като шистов газ или метан във въглищните пластове.
МАЕ също така очаква Австралия да стане един от водещите износители в света на втечнен природен газ до 2020 г. настигайки настоящия лидер Катар.
Според агенцията ръстът на добива на газ от нетрадиционни източници е добра новина по отношение на подсигуряването на световното енергийно предлагане, тъй като производството ще бъде разпределено между Северна и Южна Америка, Китай, Австралия, Европа, Близкия Изток и Африка.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *