„Майките и татковците“ купуват сребърни монети по Интернет

От 1 юли 2010 г. досега монетният двор в Пърт е продал 10.7 милиона сребърни монети с тегло 1 унция. Това е с 66% повече по сравнение с периода на миналата година и около 10 пъти повече по сравнение с продажбите преди 5 години. Продажбите на златни монети също са близо до рекорда.
Монетният двор в Пърт работи от 1899 г. и в него се преработват всичките благородни метали, които се предлагат за продан в страната. Според маркетинговия директор на институцията, рекордните покупки на благородни метали в последно време са благодарение на нови за пазара хора, предимно от Европа и САЩ. Среброто още се радва на бум в търсенето, допълва той.
Подновеният интерес към благородните метали се дължи на проблема с дълговете на европейските правителства, както и на печатането на пари от страна на централните банки, начело с Федералния резерв, които по този начин искат да се справят с икономическите си проблеми.
Монетното сребро беше втората по ръст на цената търговска стока през миналата година /след царевицата/. През април цената на среброто постави рекорд с 49.79 долара за тройунция, при 36.36 долара в момента. Сега среброто се търгува 42.5 пъти по-евтино от златото, или далеч под историческата средна стойност. Златото от своя страна поскъпва вече 11 поредни години, с 25% през миналата година.
Икономисти вече се шегуват, че златото се е превърнало в „монетата на царството“, става дума за Европейския съюз. Освен опасенията, че ще бъде сложен край на проекта за единна валута, инвеститорите се движат от инфлационни очаквания.
Инфлацията се очаква да удари най-силно Индия и Китай, така че тамошните граждани и фирми тепърва ще започват да купуват истински. Само централната банка на Китай ще пусне на вътрешния пазар през тази година двойно повече златни монети по сравнение с миналата година – до 1 млн. унции злато, оформено в монети с образа на златна панда.
А в САЩ предлагането на сребърни монети за последната година е скочило с 30% до общио 18.9 млн. тройунции.
Монетният двор в Пърт в Западна Австралия произвежда 6% от златото на кюлчета в света. През миналата година той пусна уеб – базирана услуга, с която австралийските потребители могат да си пазаруват от там от разстояние. В момента операциите се развиват на пълния капацитет.
Маркетинговият директор обяснява: цената на златото е висока, но не се движи в момента. Така че на пазара не навлизат нови гора. Търсенето на злато от институционалните инвеститори и големите банки се е забавило – но за сметка на това „майките и татковците“ купуват, в случая сребърни монети по Интернет.
Спот цената на златото удари последния си рекорд на 2 май 2011 г. с 1577.57 долара за тройунция. В момента цената е с около 30 долара по-ниска. В отговор на това, Австралия очаква да произведе през следващата година до 30 юни 2012 г. с 3% повече злато до 277 метрични тона. Износът, в който освен австралийско злато влиза и рафинирано в страната чуждестранно злато и златни концентрати, се очаква да нарасне с 15% до 358 тона.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *