Майки губят пари от незнание

Родителите вече може да наемат бавачки с обезщетенията

Трябва да дадат молба до шефа, за да им плащат 315 дни

Вече десети ден хиляди майки губят пари от незнание. Промяна в закона, влязла сила от 1 януари, удължи майчинството от 135 на 315 дни. Това обаче не става автоматично. Необходимо е заявление до работодателя. Огромен брой жени обаче все още не са подали такъв документ.

Проблемът е за около 40 хиляди майки, родили след април миналата година. Старият закон им осигуряваше 45 дни отпуск преди раждането и още 90 дни след това. През това време обезщетението е 90% от средната заплата за последните 6 месеца. След изтичането му майката може или да се върне на работа, или да продължи да гледа детето си, докато навърши 2 г. Но във втория вариант обезщетението й вече е 180 лева месечно, а не 90% от заплатата й.

Ако една майка е родила на 1 юли, отпускът й по майчинство е изтекъл в края на септември. Но от Нова година я хваща новият закон. Според него майчинството е 45 дни преди раждането и 270 след това. Така тя има право на майчинство за януари, февруари и март. Независимо дали се е върнала на работа, или продължава да гледа детето си, тя трябва да подаде заявление до работодателя за удължаване на майчинството. Той няма право да й откаже, а обезщетенията й ще започнат да текат от деня, в който е подала молбата.

Същото заявление трябва да подадат и родилите след 1 октомври жени, въпреки че срокът им от 135 дни майчинство по стария закон още не е изтекъл.

И едните, и другите ще продължат да получават парите си по стария ред – чрез работодателя. Това важи не само за майчинските (90% от заплатата), но и за обезщетенията за гледане на дете до 2-годишна възраст (180 лв.).

По банков път ще получат парите си само жените, родили след 1 януари. Те задължително трябва да имат безсрочен разплащателен влог.

53 975 жени ще имат право на майчински през 2007 г., сочат прогнозите на НОИ. За толкова заръчахме да раждат, пошегува се шефът на НОИ Йордан Христосков в отговор на въпроса как ги е изчислил толкова точно. Всъщност броят на родилите жени ще бъде с около 20-25% по-голям. За 2006 г. например са се родили над 76 хил. деца. Разликата в бройката е затова, че право на обезщетение в размер на 90% от заплатата имат само майките с поне 6 месеца осигурителен стаж. Останалите получават по 180 лева помощ.

286 лв. се очаква да бъде средният размер на майчинството през тази година. За него в бюджета са отделени 117 млн. лв.

Голяма придобивка за младите жени е, че от тази година те вече не губят обезщетенията си, ако се върнат по-рано на работа. Те могат да назначат жена, която да гледа детето им. Нейната заплата ще бъде равна на неизползваното майчинство. Условието е гледачката да е безработна. Молбата за наемането й се подава в социалната служба.

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *