“Майкрософт” преговарят за споразумение по делата с ЕС

„Майкрософт“, които бяха глобени с 1,68 милиарда евро в антитръстово дело на ЕС, провеждат предварителни преговори за други две разследвания преди европейският комисар по въпросите на конкуренцията Нийли Крос да напусне поста си, съобщиха четирима души, запознати със случая за „Блуумберг“.
Обсъжданията за споразумение, в които участват висши служители на ЕС и на компанията, започнаха след като през юни „Майкрософт“ отмениха изслушване по случая с Интернет браузъра си под предлог че няма да могат да участват достатъчен брой служители на ЕС и на националните служби по въпросите на конкуренцията. Съперниците на „Майкрософт“ от корпорациите „Гугъл“ и „Мозила“ получиха позволение от ЕС да представят аргументи по случая с „Интернет експлорър“.
„В техен интерес е да се споразумеят пред ЕС да е наложил санкции“, каза Мат Росов, анализатор от дирекциите на „Майкрософт“ в Къркланд, щата Вашингтон. „По този начин „Майкрософт“ поне има някакъв контрол над действията, които ще предприеме, ако постигнат съгласие помежду си“.
Твърди се, че „Майкрософт“ се опитва да се реши въпроса преди комисарят Крос да напусне поста в края на годината. Крос каза, че ще се опита да разреши случая преди да приключи дейността си като комисар. Представителят на компанията в Брюксел и говорителят на ЕК Джонатан Тод отказаха да коментират въпроса.
Комисията заяви, че обмисля да принуди редмъндската компания да предложи на потребителите избор от различни браузъри, при закупуването на нов персонален компютър. От компанията отговориха, че ще снабдяват страните от ЕС с операционни системи без включен „Интернет експлорър“, за да избегнат нарушения на законодателството на ЕС.
Николас Економидес, професор по право от университета в Ню Йорк обясни, че предложението на „Майкрософт“ да отделят браузъра от „Уиндоус“ ще затрудни ЕС в налагането на нови глоби, предаде europe.bg.
„Майктософт“ намери решение на проблема“, каза той. „Като отговорни за прилагането на законодателството за конкуренцията, не може винаги да налагате онова, което искате. Трябва да работите с това, което е допустимо според закона. При дадените обстоятелства, смятам, че ЕС може би пресили своята роля“.
В другия случай ЕС разследва жалби за това, че „Майкрософт“ не дава необходимата информация, например за форматирането, която да позволи на конкурентните продукти да работят със софтуера на офис пакета на компанията.
Комисията глоби „Майкрософт“ с общо 1,68 милиарда евро за злоупотреба с доминиращото си положение на пазара и за отказа да изпълни решение във връзка с антитръстовото законодателство от 2004 год. Компанията обжалва глобата от 899 милиона евро за неспазване на заповедта на ЕС.
Росов каза, че „Никое споразумение няма да освободи „Майкрософт“ от бъдещи щателни проверки“.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *