„Майкрософт“ с готова онлайн платформа за мобилни услуги

Софтуерният гигант „Майкрософт“ сериозно настъпва на пазара на софтуер за смартфони и до седмица се очаква да се появи уеб базираната услуга на компанията – MyPhone. Чрез нея притежателите на телефони с мобилната операционна система на „Майкрософт“ – Windows Mobile, ще могат да съхраняват, синхронизират и обменят данни от апарата си на сайта.

Потребителите ще разполагат безплатно с 200 мегабайта свободно място. Най-вероятно уебпорталът ще е и магазин за софтуерни приложения за Windows Mobile подобно на конкурентния сайт MobileMe на „Епъл“. Първоначално услугата ще е бета тестова версия, достъпна единствено с покани.

От централата на компанията в Редмънд потвърдиха съществуването на проект за онлайн базирани мобилни услуги. Очаква се подробности за MyPhone да бъдат официално обявени от изпълнителния директор на „Майкрософт“ Стив Балмър по време на конференцията Mobile World Congress, която ще се проведе между 16-19 февруари в Барселона.

Усилията на компанията в областта на мобилните услуги са съвсем закономерни. По данни на IDC през 2008 г. софтуерът на „Майкрософт“ за мобилни телефони е трети по разпространение с 13.3% от пазара. На първо място е операционната система Symbian, разработвана от „Нокиа“, с 48%, а на второ с 15.5% – тази на RIM (Research In Motion), която задвижва смартфоните BlackBerry. Въпреки че „Eпъл“ е с пазарен дял от 9%, компанията на Стив Джобс е отбелязала значителен годишен ръст при мобилните телефони на годишна база – три пъти.

След успеха на „Епъл“ със сайта за мобилни приложения за iPhone почти всички конкуренти започнаха подобни проекти. Носят се слухове, че по време на конференцията в Барселона и „Нокиа“ ще открие собствен онлайн портал за сваляне на софтуерни „приставки“ за телефоните, работещи със Symbian. RIM, производител на BlackВerry, пък ще отвори подобен интернет център през март.

Източник: www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *