Май ще се пука още един балон

В портмонето на почти всеки американец са подредени пъстри кредитни карти, с които се правят покупки, като разплащането е в края на месеца. Години наред тази практика бе в САЩ абсолютно в реда на нещата. Не обаче и сега.

Разплащането с кредитни карти всъщност не представлява проблем – естествено при условие, че икономиката върви добре и средностатистическият американец няма финансови затруднения. Сега обаче, поради финансовата криза, много американци не могат да плащат дълговете от своите кредитни карти и съответните финансови институти регистрират загуби. Дали сега не се пука балонът в сектора на кредитните карти?
Да живееш над възможностите си
Почти всички каси в американските магазини са оборудвани с малък компютър. Кредитната карта се плъзга през един процеп, след няколко секунди чакане клиентът подписва съответната сметка и готово. Бързо и удобно.
„Опитвам се да използвам често кредитната карта. Така запазвам от парите, които имам в наличност“, казва една млада жена в центъра на Манхатън. Храна, развлечения, покупки – доколкото е възможно, тя плаща всичко с кредитни карти, както много други американци в последните години. Това се прави не само от удобство, отбелязва кредитният експерт Джон Ълцхаймер. По неговите думи: „Американците използват кредитните карти, и това не е непременно разумно, за да поддържат начин на живот, който всъщност те не могат да си позволят. Купуват скъпи дрехи, посещават скъпи ресторанти, купуват скъпи неща – всичко над техните възможности.“
Това е начин на живот, който има фатални последици във времена на криза. Поради слабата конюнктура и финансовата криза много американци не могат да погасяват дълговете си от кредитни карти. Те са или безработни, или трябва да плащат ипотеки за жилища, или просто се борят за оцеляването си.
Банките вече реагират
19-те най-големи американски банки изчисляват до 2010 година загуби в размер на 82 милиарда долара – една десета от общо 900-те милиарда долара дългове, натрупани чрез кредитни карти.
82 милиарда долара са едва ли не джобни пари в сравнение със сумата от 1 билион и 500 милиарда долара, които трябваше да бъдат отписани като последица от кризата.
Въпреки това, загубата на една такава сума би могла да съсипе някои големи американски банки. Институтите, предлагащи кредитни карти, вече реагираха. Междувременно се прави строга проверка на платежоспособността на клиентите, като се ограничават и съответните финансови рамки.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *