Македонци ни атакуват с евтино грозде

Дъмпингът на съседите ще свали цената на суровината у нас

В Русенско гроздоберът за белите сортове да започва след средата на септември, а за червените – през третата десетдневка на месеца. Това препоръчват от областната земеделска дирекция.

Регистрираните лозя в областта са 43 000 декара. Като се вземат предвид и малките парцели, площта им стига до близо 50 000 декара. Според специалисти обаче реално се поддържат не повече от 13-14 хил. декара. Това създава сериозни затруднения с набавянето на суровина за винопроизводителите. Очаква се изкупуването да започне при цени около 10-15 на сто над миналогодишните.Македонски производители на грозде масово атакуват изби от Пазарджишко и Пловдивско с оферти за евтина суровина. Това обяви председателят на Регионалната лозаро-винарска камара Константин Маджаров на среща с гилдията преди старта на гроздобера в Пловдивско. „Нямаме основание да спираме този процес“, коментира Маджаров. Македонците, които имат запазени масиви с двойно по-високи добиви от нашите, предлагат мерло и каберне за 16 евроцента, обясниха собственици на изби. Според тях това е крайна цена с калкулирани транспортни разходи. Има и гаранции, че доставката ще е максимум до 24 часа след беритбата. Така няма опасност гроздето да ферментира по пътя, което би влошило качеството на виното.

Дъмпингът на македонско грозде ще охлади желанието на родните лозари да вдигат прекомерно цените, коментираха винари. Според шефове на изби тази година у нас суровината ще се изкупува на нива, близки до миналогодишните. През 2005 г. качествените винени сортове тръгнаха от 62 ст. за килограм и достигнаха 90 ст.

Лозарите в Сандански и Катунци обаче обявиха, че ще продават мерлото и кабернето по левче, а за широката мелнишка лоза искат между 60 и 65 ст. Тези цени са с около 20% по-високи от миналата година, когато елитните сортове вървяха по 80 ст. Беритбата на мерлото и кабернето ще започне след 22 септември, а на широката мелнишка – след 10 октомври.

Владимир Симеонов

Цветелина Терзиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *