Макро Уоч: Рискът от рецесия е много голям

Заключението е на икономисти от групата Макро Уоч. Според част от икономистите, рискът от рецесия е много висок. Това носи рискове за бюджета и затова е необходим контрол върху харчовете. Други анализатори очакват известен растеж на икономиката, но потвърждават голямата несигурност в средата, която се отразява и в несигурност на прогнозите.
Във всеки случай е необходимо благоразумна и насочена към растеж икономическа политика в сферите на образованието, инфраструктурата, институциите, съдебната система и иновациите, смятат икономистите. Те предупреждават, че рисковете от ново обостряне на дълговата криза в еврозоната и по-нататъшен ръст на цените на петрола остават високи, а това може да забави растежа ни.
Министерството на финансите трябва да изготви план „Б“ за Бюджета при негативен сценарий, да устои на натиска за предизборно харчене и да подсигури отрано ресурс за предстоящите дългови плащания и покриване на дефицита, смятат експертите. Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч“ коментира още: Трябва, веднаж завинаги, да се премахне дефицита, тоест да имаме вътрешен консенсус, че бюджета се прави балансиран, нула.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *