„Макс телеком“ пуска GSM услуга

Трудно, бавно, с дълги преговори и съмнения до последно, но е факт – „Макс телеком“ подписа договор за национален роуминг с „Мобилтел“. Което на по-разбираем език означава, че компанията на Даниел Купсин ще може да стартира реална дейност като мобилен оператор, предлагайки и гласова услуга на клиентите си. Кога – за момента не уточняват от нито едно от двете дружества, които съобщиха новината във вторник.

С глас или мъртъв

„Макс телеком“ беше създаден от Красимир Стойчев (по съвпадение – основател и на „Мобилтел“ доста по-рано) и в края на 2011 г. взе от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) лиценз за оператор по технологията LTE – стандарт за мобилни комуникации от четвърто поколение (4G). Стойчев обаче дълго не можа да плати дори сумата от 30 млн. лв., която представляваше първоначална такса за честотните ленти (тогава – 2×8 MhZ) в обхвата 1800 MhZ, които получи за 10-годишно ползване заедно с разрешителното си. Затова и около година и половина по-късно той продаде компанията на базирания в Лондон инвеститор от руски произход Даниел Купсин.

Новият собственик плати дълга към държавата и след това вложи още над 55 млн. евро (по неофициални данни) в развитието на „Макс телеком“.

Така към момента мрежата на оператора покрива почти 40% от населението на България. Проблемът е там, че този дял, макар и да изглежда висок, всъщност означава доста скромно покритие на територията на страната, концентрирано в големите градове и курортите. И също толкова важно – инфраструктурата не предлага на този етап пренос на глас, а само мобилен интернет.

Тоест – въпреки немалкото вложение „Макс телеком“ сам нито може да предложи гласова услуга, нито пък да я осигури извън градовете, където има мрежа. При положение че именно от глас идват основните приходи на мобилните оператори, а и без него мобилният интернет отделно не е особено атрактивен за абонатите, е логично компанията да прави всичко възможно да се добере до национален роуминг с някой от трите работещи големи телекома.

Това и правеше. Преговорите между „Макс телеком“ и „Мобилтел“ са от близо година, като междувременно дружеството на Купсин опита споразумение и с БТК и „Теленор“.

Помощ от приятел

Сега, два-три месеца след като се очакваше споразумението да се случи всеки момент, договорът за национален роуминг между „Мобилтел“ и „Макс телеком“ е факт. Във вторник той беше подписан от главните изпълнителни директори на двете компании Танасис Кацирубас и Нейчо Величков.

Споразумението, широко разпространена практика по света, но първо за България, означава по-малкият оператор да използва мрежата на този с национално покритие срещу заплащане на едро на местата, където собствената му инфраструктура няма обхват. Трафикът на клиентите на „Макс телеком“ в случая ще минава през собствената му мрежа, където я има, и през тази на „Мобилтел“ – за всички останали части на страната.

Цените на дребно ще се определят от оператора самостоятелно, без никакво влияние на по-големия.

За момента от „Макс телеком“ не уточниха откога ще могат да предложат реално услуга на база на новото споразумение. Търговска тайна са и параметрите на самия договор от порядъка на това колко и на какъв принцип ще плаща компанията на Даниел Купсин на „Мобилтел“. Известно е обаче, че национален роуминг в „обратната посока“ няма да има – „Мобилтел“ няма да ползва инфраструктурата на „Макс телеком“, за да предложи 4G.

Ключов е въпросът как новият телеком ще предлага услугите си. Засега той има миниатюрна собствена търговска мрежа, като от няколко месеца използва и тази на кабелния оператор „Близу“. Тази опция скоро може да не е актуална, тъй като дружеството е в процес на продажба, а кандидати са останалите телекоми и американски фонд. Вероятно първо услугата ще бъде предложена на съществуващите клиенти на мобилен интернет, които към началото на годината са 27 хиляди. За 2014 г. дружеството има приходи от 4.7 млн. лв. и загуба от 25 млн. лв. заради големия инвестиционен план. Даниел Купсин от месеци води разговори и да привлече коинвеститор в „Макс телеком“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *