Малките са гръбнакът на германската икономика

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Производителят на влакчета „Мерклин“ – не особено добър пример за успешен маркетинг

Германската икономика има един доста силен двигател – семейните фирми. Повече от половината трудещи се германци работят за фамилно предприятие. Семейните фирми заработват над 50 процента от БВП.

 

 
Семейните фирми са един от най-силните двигатели на германската икономика. Институтът за пазарни изследвания Емнид установи, че 60 процента от заетите в трудовия процес в Германия работят за семейна фирма и че почти 90 процента с удоволствие биха работили в собствено фамилно предприятие.
Изобретателни и предприемчиви
Много от семейните фирми в Германия се намират под ръководството на вече трета или четвърта генерация. Те заработват значително над 50 процента от брутния вътрешен продукт. И биха могли да заработят още повече, ако имаха възможност по-лесно да набавят капитал.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Семейната фирма Шлекер – конкурент на Дрогери Маркт
Но според Йохан Еекхоф от Бонския иститут за изследване на средния бизнес може би тъкмо този недъг прави семейните фирми подобаващо изобретателни и предприемчиви. Типичното за тях е особена иновативност. 
За фамилните предприятия обаче се чуват не само добри думи. Така например съпружеската двойка Шлекер, която властва върху цяла империя от дрогерийни магазини, бе осъдена от  Щутгартския областен съд на по десет месеца условно и парична глоба от един милион евро, тъй като двамата измамили много от своите служители.
Още издънки
Собствениците на прочутата фирма за детски играчки Мерклин пък се придържаха толкова дълго към архаични концепции, че накрая трябваше да продадат своето предприятие.
А фамилия Шефер, която пое концерна Континентал, се самонадцени дотолкова, че сега минава за параден пример за това какво не трябва да се прави в никакъв случай.
 

Ю. Васерраб, Б. Емануилов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *