Манастири получават сериозни приходи от продажба на билетчета

Ставропигиалните манастири в България си докарват милиони лева чиста печалба годишно само от продажба на билетчета за посещение в музеите им и от туристически пакети, установи проверка на „Монитор“. Така се наричат трите най-големи обители в България – Рилската, Бачковската и Троянската, които не са на подчинение на митрополиите, а се ръководят директно от Светия синод.

Само за година през Бачковския са минали близо два милиона туристи. „По посещаемост сме първи сред останалите манастири, тъй като имаме договори с няколко големи туристически фирми – две германски, турски и сме в преговори за договаряне и с други агенции, похвали се игуменът отец Симон. Комплексният билет за трите обекта за българи е 18 лева.

Отделно монасите организират екскурзии, като за това се плаща по 80 лева на ден. За разлика от Бачковския манастир Рилската света обител залага най вече на туристите, които разглеждат богатия й църковно-исторически музей с етнографска сбирка. Приходите от билетчета за година са 640 000 лева. Цената там е много по-атрактивна, отколкото в Бачковския манастир – и за българи, и за чужденци е 8 лева. За семейства се правят големи отстъпки. Например ако то е с деца, възрастните плащат по 3 лева на човек и по левче за хлапе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *