Манолова дава съдебните разноски на ”Топлофикация” на КС

Внасям жалба в Конституционния съд да се прекрати възможността монополистите да събират по съдебен ред разноски за юристконсултско възнаграждение.Това обяви националният омбудсман Мая Манолова пред Нова телевизия по повод жалби на граждани за нереални разноски за адвокати срещу длъжници.

„Никой, освен „Топлофикация“, не взема 300 лева, защото подава една бланка пред съда, в която пише за кой период се дължи сума. Абсолютно съзнателна е тази практика да не се уведомяват длъжниците, за да се вземат повече пари“, смята омбудсманът.

Манолова посочи, чеза 100 дни е получила 2450 жалби. 1333 граждани лично са дошли в институцията. 2400 са обажданията по телефона по конкретни проблеми. По думите й една трета от оплакванията са срещу монополните дружества – 888 жалби.

„Първият ми противник е „Топлофикация“ със закрепостяването на гражданите и ограбването им с недължими суми. В средата на февруари организирам голям форум. Идеята еда натиснем „Топлофикация“ да се откажеот лошите си практики и след това да има промени в закона“, заяви още омбудсманът.

По думите й за първите й 100 дни най-голям брой от жалбите са срещу „Топлофикация София“.Срещу топлофикациите в страната няма жалби, защото там такса сградна инсталация не се събира, обясни омбудсманът.
Тя уточни, че „Топлофикация София” е завела15 000 дела за неплатена дължима основна сума.

„Абсолютно неприемливо е да ти начисляват 300 лева за юристконсулт, който дори работи към топлофикационното дружество, без да знаеш, и 350 лева за принудително събиране. А „Топлофикация” няма и практика да уведомява, че предстои принудително събиране“, подчерта Манолова.

Според нея, ако си добър търговец,първо уведомяваш длъжника си и чак тогава отиваш на съд. Не се прави, защото се събират допълнително пари, убедена е тя.

Манолова обясни, че ще натисне дружеството да се откаже от хонорарите за адвокати, които начислява на гражданите без те да знаят.

Вече има разбиране и готовност за законодателни промени занедвусмислено премахване на тази такса, каза Манолова, която се опря на среща с председателя на Комисията по енергетиката в парламента Делян Добрев. Омбудсманът ще иска и от ЕС да ѝ предоставят справка как в Европа се решават такива проблеми.

За Мая Манолова трябва да има високотехнологично производство, а не с газ да се топли вода. Санирането е втората стъпка, а докато това се промени, „сградна инсталация” да е минимален процент от сметката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *