Манюел Валс: „ЕС има нужда от инвестиционна програма“

Франция призовава за създаване на инвестиционна програма на ЕС за стимулиране на стагниращата икономика.

„Ситуацията е трудна, растежът се забавя, и то не само във Франция, но и в цялата еврозона“, заяви премиерът Манюел Валс пред френски медии в петък вечер. Въпреки всичко обаче правителството държи на плановете си да икономиса 50 млрд. евро през следващите три години. „Но ние се нуждаем от инвестиционна инициатива на европейско равнище“, настоява Валс.

През последните няколко седмици германското правителство и германската централна банка Bundesbank многократно отхвърляха исканията от страна на Париж за инвестиционен пакет за подпомагане на икономиките.

Франция трябва да се съсредоточи върху собствените си усилия за реформи и бюджетна дисциплина, заяви преди дни в интервю за вестник Le Monde членът на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йенс Вайдман.

Определеният за нов председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче планира за следващите три години инвестиционна програма с обем до 300 млрд. евро за развитие на енергетиката, транспорта и широколентовите мрежи.

Парите трябва да дойдат от вече съществуващи бюджетни ресурси, от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и от частния сектор, без да се променят строгите правила на Европейския съюз за бюджетния дефицит и намаляване на държавните дългове.

„Имаме нужда от реиндустриализация на Европа“, заяви бившият премиер на Люксембург, обещавайки за февруари 2015 г. работна програма, насочена към инвестиции в енергетиката, транспорта, широколентовия интернет и промишлените клъстери.

„Трябва да бъде намерен правилният ритъм за всяка една от страните“, заяви в края на юни и френският министър на финансите Мишел Сапен, критикувайки настоящите правила.

Неговите възгледи се споделят широко и от Международния валутен фонд (МВФ). Ръководителят на институцията Кристин Лагард представи отчет, който предупреждава, че настоящите правила са строги и могат да обезсърчат публични инвестиции. „Системата стана прекалено сложна“, посочва тя, добавяйки, че „спазването на фискалните цели е било слабо, отразявайки отчасти слабите механизми за прилагане“.

Последните данни за икономическото развитие от четвъртък показват, че икономиката във Франция и в еврозоната е в застой през второто тримесечие. Германската икономика се свива неочаквано с 0,2 на сто. Освен това Франция понижи икономическата си прогноза за 2014 г. и 2015 г. и призна, че вероятно няма да постигне тазгодишните си цели за дефицита, като и през следващата година няма да успее да постигне заложеното от ЕС ограничение за бюджетен дефицит в размер на до 3% от брутния вътрешен продукт.

Страните членки на блока са длъжни да държат своите публични дефицити под 3% от БВП. Общите задължения пък не трябва да надхвърлят 60 на сто от БВП. В случай, че отделните държави не се съобразяват с тези мерки, те трябва да представят пред Европейската комисия план за постигане на целите.

В отговор на изявленията, призоваващи за по-малко строги правила, германският министър на финансите Волфганг Шойбле повтори през юли позицията си, заявявайки, че сегашните целеви нива са достатъчно гъвкави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *