Марио Монти: Има зрънце истина в евроскептицизма

След евроизборите Италия се очертава като ключов играч в Европейския съюз, твърди бившият италиански министър-председател Марио Монти в интервю за EurActiv. Според него, въпреки че предложените от евроскептичните популисти решения са систематично грешни, има и зрънце истина в техните критики срещу Европа.

Монти призна забележителния успех на няколко популистки движения в доста от страните членки. Тези резултати не са го изненадали по време на икономическа и социална криза. Още повече че много национални правителства в голяма степен прехвърлиха вината на Европа, подчерта той.

„Популистките критики към Европа съдържат зрънце истина в себе си. Например безспорно е, че има прекалено много младежка безработица и че не е намерено достатъчно добро решение на имиграционните проблеми. Но популистките решения според мен са систематично грешни, тъй като са опростени, а справянето с тези въпроси изисква повече европейска интеграция или поне волята да се подсили ЕС“, каза Монти.

На въпрос дали Италия е по-еврооптимистична, отколкото евроскептична след победата на Демократическата партия на премиера Матео Ренци, Марио Монти отговори, че евроскептичният популизъм съществува в няколко италиански партии. Конкретно в случая с „Движение 5 звезди“ на Бепе Грило резултатите не са били на очакваното ниво, но все пак са забележителни и все пак успехът на министър-председателя Ренци е огромен.

„Всичко на всичко Италия излиза от тези евроизбори като по-скоро зрял гражданин на ЕС. Видя се, че тя и италианското правителство искат някои промени в управлението на Европа и сега ще бъдат в по-добрата позиция на един от ключовите играчи, които ще се борят това да се постигне. Намирам го за много окуражаващо. Това е продължение и кулминация на повторното установяване на Италия като надеждна членка на ЕС“, коментира Монти.

По повод на предстоящото шестмесечно председателство на Съвета на ЕС от Италия бившият министър-председател заяви, че приоритетите на италианското правителство и целите на Европейската комисия съвпадат. „Икономическа политика, която да благоприятства растежа. По-съгласувано справяне с миграционните въпроси и, разбира се, Украйна, която ще бъде ключов приоритет“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *